GRAUWE VLIEGENVANGER OP BEZOEK

GRAUWE VLIEGENVANGERS OP BEZOEK


2021 06 07 Vandaag zijn er 2 grauwe vliegenvangers op bezoek in mijn natuurtuin. Als je hun jachtgedrag kent zie je al van ver dat het vliegenvangers zijn. De verrekijker geeft zekerheid.

In Gistel zie je deze vogel niet veel maar ik weet dat er regelmatig voorkomen in alle Gistelse kasteeldomeinen, de tuin van de abdij ten putte en enkele grote tuinen waaronder de tuinen in de buurt van het zwembad zomerloos. De vogels die nu in mijn natuurtuin vertoeven hebben ongetwijfeld al een eerste nest grootgebracht en zwermen nog wat uit om aan een tweede nest te beginnen. Hopelijk kiezen ze mijn natuurtuin als tijdelijk hotel - restaurant.


INFO TE VINDEN OP DE WEBSITE VAN WWW.NATUURPUNT.BE

Grauwe vliegenvangers houden zich vooral op in bosranden en open bossen. Vanaf één of meerdere vaste uitkijkposten maken ze korte snelle vluchten achter vliegende insecten aan, die vaak in de lucht gevangen worden of van bladeren worden afgepikt. De grauwe vliegenvanger is grijsbruin van kleur en valt daardoor niet op. Ook het geluid is niet erg opvallend, waardoor de soort vaak over het hoofd wordt gezien.

HERKENNING
Valt voornamelijk op door zijn gedrag: stilzitten vanaf een uitkijkpost (tak, paaltje of prikkeldraad) en vanaf daar vliegende insecten vangend. Bovendelen dofgrijs gekleurd, de onderdelen vuilwit. Ongestreept met uitzondering van donkere streping op het voorhoofd, keelzijden en de borst. Vrij langgerekt door lange vleugels en lange staart. Geen verschil tussen mannetje en vrouwtje.

GELUID
Zowel zang als roep niet echt expliciet; beiden klinken als een monotoon "tsiet". Zang is frequenter herhaald en iets explosiever.

BROEDEN
Mannetje zingt vanaf eind april tot in juli. Broedt vanaf half mei tot soms half augustus, waarbij vaak één, soms twee nesten met 4-5 eieren worden bebroed. Bouwt nesten in scheuren of grote holen in bomen, in klimop tegen de stam, maar ook tegen schuttingen en gebouwen. Ongeveer 13 dagen later komen alle eieren tegelijk uit, en 12-17 dagen later kunnen de jongen vliegen. Hierna worden de jongen nog 12-32 dagen gevoerd, waarna het ouderpaar aan het tweede nest begint. Vindt het fijn om een open uitzicht te hebben vanuit het nest en kan geregeld in halfopen nestkasten broeden.

LEEFGEBIED
Open loofbossen en gemengde bossen, bosranden met struwelen, parkachtige gebieden en lommerrijke dorpen en boerenerven zijn een prima leefgebied voor grauwe vliegenvangers. Er moet veel ruimte zijn in de kroonlaag om te kunnen foerageren.

VOEDSEL
Met name vliegende insecten (vliegen, bijen, wespen, vlinders, kleinere libellen, juffers), maar ook kevers, spinnen en dergelijke; in najaar ook wel bessen. Vangt vliegende insecten op zeer karakteristieke wijze door vanaf een uitkijkpost naar een prooi te vliegen en hierna weer terug te vliegen naar de uitkijkpost.

VOGELTREK
Lange-afstandstrekker bij uitstek. Gaat vanaf augustus 's nachts vanuit Europa (en Noord-Afrika) naar Afrika voorbij de Sahara, en overwintert langs de rand van westelijk Afrika en verder zuidelijk. Deze tocht wordt vaak geleidelijk uitgevoerd, waardoor ze soms pas half november aankomen. Deze trektocht gaat vaak gepaard met lokale weersomstandigheden (regen). De terugtrek begint eind februari, maar wederom langzaam, zodat de eersten niet voor eind april terug zijn. In het voorjaar soms overdag trekkend.
Grauwe vliegenvangers houden van half-open nestkasten of balkonkasten. Je kunt ze aanschaffen via de webshop van www.natuurpunt.be

Ben je handig, dan kun je zelf een nestkast in elkaar knutselen met het bouwplan hieronder !
Share by: