FIETSKAARTEN 1A,1B,2

FIETSKAARTEN   1A, 1B, 2  OF  DE  KUST  EN  HINTERLAND  VAN

DE PANNE - OOSTENDE - KNOKKE - CADZAND  - TERNEUZEN

Fietskaart  1A: De Belgische westkust van De Panne tot Oostende / De Westhoek en het grensoverschrijdend Heuvelland tot Poperinge, Ieper, Kortrijk, Armentières en Rijsel (Lille)


Het unieke van deze kaart is dat je met deze kaart kunt fietsen van de kust tot in het Heuvelland en zelfs tot Rijsel/Lille. Dit is te danken aan de grootte van de kaart en de recto-verso druk.

- Dank zij de reliëfinkleuring kun je goed  inschatten hoe hard je zal moeten trappen. Ik heb deze regio met een elektrische fiets getest en dat lukte zonder problemen.
- Op deze kaart werd de frontlinie van WOI 1914-1918 ingetekend, werd de zone van de  onderwaterzetting van de ijzer aangeduid,  werd de zone van de  gasaanval omlijnd en werd de  Ieperse boog of Ypres Salient ingekleurd. Alle militaire Duitse, Engelse, Franse,  Belgische kerkhoven van 1914-1918 werden aangeduid. Dit is ook het geval voor de vele WOI sites en bezoekerscentra.
- Wie de kaart goed bestudeert, zal merken dat heel wat routes langs oude spoorwegen, rivieren en kanalen lopen. Via een aantal inzetkaarten konden we ook de hele groene 62 van Oostende naar Torhout en de spoorweg van Kortemark naar Langemark / Ieperlee uitwerken.
- Via de Deûle kun je tot in het hart van Rijsel/Lille fietsen. Het oude gezellige stadscentrum werd grondig gerenoveerd naar aanleiding van 2004, het jaar dat Rijsel tot culturele hoofdstad werd uitgeroepen.


De kaart hierboven is een eerste deelscan van de kaart 1A die goed aantoont hoe alle kaarten in elkaar zitten. Het is een samenvatting van natuurgebieden, landschappen, belangrijke fietsassen ( langs oude spoorwegbermen, kanalen en rivieren),  herinneringen uit WOI , leuke dorpen enz....

De reliëfinkleuring op deze deelkaart toont  een zachtgeel plateau links of ten westen van de Lovaart en een hard gele heuvelzone ten oosten van Woumen die richting Klerken gaat.

Het hinterland van de westkust is zeer boeiend en is daardoor een extra troef van onze kust. let ook op de regio die Bachten de Kupe wordt genoemd  en volledig omringd wordt met water. De vaart Nieuwpoort- Veurne die dan verder loopt naar Duinkerke, de Lovaart van Veurne naar de Fintele die uitmondt in de Ijzer, de Ijzer die vanaf de Fintele tot in Diksmuide voorzien werd van een hoge dijk om het water van de heuvels tegen te houden. De ijzerbroeken zorgen hier voor een natuurlijke buffer en staan bijna elke winter onder water. Vanaf Diksmuide loopt de Ijzer kronkelend tot Nieuwpoort.

Let op de zone tussen de ijzer en de spoorweg van Nieuwpoort tot Diksmuide. Deze werd in oktober 1914 onder water gezet. Daardoor konden de Duitsers niet doorstoten naar de haven van Duinkerke.

Honderden natuurfotografen komen in de winter naar deze regio afgezakt om in de IJzermonding, de Blankaart, de kleiputten van Stuivekeskerke, de komgronden van Lampernisse en de Ijzerbroeken duizenden overwinterende watervogels te fotograferen.



De kaart hierboven is een tweede deelscan van de fietskaart 1A die het belang van onze unieke reliëfinkleuring aantoont. Hierdoor kun je de Ieperse boog of Ypres Salient goed visualiseren. Volg de lijn Diksmuide - Klerken - Houthulst - Staden - Westrozebeke - Passendale - (rest zie deelscan 3 ) Ten Westen zaten de geallieerden in hun stellingen en loopgraven. Op de Ieperse boog zelf zaten de Duitsers in hun stellingen en loopgraven. Je kunt in het museum van het kasteeldomein in  Zonnebeke de slag bij Passendale van 1917 bekijken en zien hoe de Duitsers dankzij 7 rijen loopgraven achter elkaar en terzelfdertijd iedere keer een beetje hoger weerstand konden bieden ten koste van duizenden doden.



De deelkaarten hieronder en hierboven zijn een derde en vierde deelscan van de fietskaart 1A. Dat ik hier zoveel aandacht aan hecht is te wijten aan mijn gevoel van afschuw, verontwaardiging en verbazing die ik heb ervaren toen ik deze streek gedetailleerd verkende naar aanleiding van het maken van deze fietskaart. Ik had tijdens de geschiedenislessen op school amper enkele lessen gehad over de beide wereldoorlogen  maar kon daarmee helemaal niet voorstellen hoe erg dit wel was geweest. Het ontdekken of herontdekken van zoveel militaire begraafplaatsen en oorlogssites langs de Belgische frontlinie was de reden dat ik tot in Verdun fietskaarten maakte met aandacht voor die frontlinie.
Vooral op de site van John Mc Crae kwam ik in contact met heel wat scholen uit het verenigd koninkrijk. Deze arts schreef het beroemde gedicht over de poppies. Poppies  = klaprozen zijn  éénjarige "onkruiden" die enorm veel zaad verspreiden en uitkomen wanneer de grond wordt omgewoeld. Ze groeiden dan ook massaal op de omgewoelde akkers waar veldslagen werden uitgevochten. John Mc Crae werd ziek in de buurt van Ieper maar ligt begraven in Wimereux. In de bovenbalk ziet U het thema toerisme en hier zal ik uitgebreid mijn verhalen schijven over WOI. Maar wie WOI bestudeert komt automatisch ook terecht bij WOII . In bezocht intussen ook al de Normandische slagvelden en in 2020 bestudeerde ik het Ardennenoffensief met een bezoek aan het vernieuwde museum in Bastogne.
Op deze deelkaarten heb ik de Ieperse boog of voor de Britten de Ypres Salient aangeduid. De vele paarse rechthoekjes geven een duidelijke visuele indruk van deze gruwelijke WOI of ook nog de " GROOTE OORLOG" oorlog genoemd. Voor mij is elke gesneuvelde soldaat terzelfdertijd een held en een sukkelaar. Ik heb een enorm respect voor al die jonge soldaten en salueer altijd subtiel wanneer ik een militaire begraafplaats of monument passeer. Vermoedelijk kan ik dit beter inschatten omdat ik nog militaire dienst heb gedaan in 1981 en vooral werd opgeleid met communicatietoestellen, tactieken en tanks die dienst deden in WOII.

Pierre Tavernier,

Militaire dienst in 1981 met opleiding in Arlon en afgezwaaid als reserveofficier bij de marine-infanterie in St-Kruis (Brugge)
PS: De militaire dienst in België werd in 1994 afgeschaft.


De overzichtskaart hieronder toont de frontlinie van WO I. De Vele veldslagen rond Arras - Vimy - Albert & Péronne aan de Somme - Le Chemin des dames - Chateau Thierry aan de Marne en de slag bij Verdun werden allemaal nauwkeurig uitgewerkt. Ik stapte tijdens mijn verkenningen precies 100 jaar terug in een teletijdmachine.

Fietskaart  1B: De Belgische Oostkust van Oostende tot Knokke & Cadzand/ Het Brugse Ommeland tot Maldegem / De zandstreek met de vele bossen rond Torhout, Brugge en Beernem / De historische polders van Oostende met heel wat waardevolle kreken /De natuurrijke poldergebieden ten zuiden van De Haan en Blankenberge waaronder de Uitkerkse polder, de Meetkerkse Moeren, De Schorreweiden, de Schobbejak, Kwetshage en de vele bultige ganzenweiden / Het Zwin en de hele Zwinstreek met het aantrekkelijk natuurrijke en bomenrijke landschap langs het kanaal Sluis -Damme -Brugge en de afleidingskanalen  Leopoldkanaal & Schipdonkkanaal.


De kust van Oostende naar Knokke vind ik niet de mooiste inzake ruimtelijke ordening maar de kusttoerist, de aangespoelden en vooral de mensen met een tweede verblijf hebben een fietsaantrekkelijk VLAK hinterland met het historische Brugge als metropool en heel wat geredde natuurgebieden dankzij de inzet van vrijwilligers van www.natuurpunt.be en www.mergus.be gestimuleerd door supernatuurbeschermers waaronder Eckhart Kuiyken, Frank De Scheemaeker en John Van Gompel. Toeristen beseffen  veel te weinig dat het dankzij de "groene" jongens is dat zij nog een degelijk natuurrijk hinterland hebben om te wandelen en te fietsen.

 De as Sluis - Damme - Brugge is volgens mij in het toeristisch seizoen de drukste fietsas van Vlaanderen. Kijk even op de deelkaart hieronder naar de alternatieve suggestieroute F die veel minder druk  en landschappelijk zeer mooi is.


Hieronder geef ik nog 4 extra deelscans waarop ik de natuurgebieden en groene landschappen benadruk die er niet meer zouden zijn zonder de vele natuurpunters en toekomstbewuste natuurbeschermers. Velen waaronder Georges Pollentier, Marcel Gevaert en Boudewijn De Graeve zijn intussen gepensioneerd. Zij worden vaak door politici die andere lobby's vertegenwoordigen verwenst maar voor de maatschappij zijn ze onmisbaar. Natuurpunt , die de laatste 10 jaar met heel wat kleine milieuverenigingen fusioneerde is momenteel het trekpaard van deze groene beweging.

Lid worden van Natuurpunt is het minimum dat U kunt doen als je hun inspanningen waardeert.

Pierre Tavernier, gepassioneerd natuurpunter


Op de scan hieronder is de Uitkerkse polder de parel van Natuurpunt. Verken dit gebied met de fiets en breng een bezoek aan het bezoekerscentrum Groenwaecke. Deze Oostkustpolders zijn zeer belangrijk voor overwinterende arctische ganzen , kolganzen en rietganzen, die al jarenlang worden bestudeerd door ganzenspecialist Eckhart Kuiyken in een internationale context. Let ook op de natuurgebieden ten noorden en zuiden van het kanaal Oostende - Brugge en de strand - duin- boszones van Bredene tot Zeebrugge !
De scan hieronder is heel boeiend omwille van de variatie bos - akkerland - heide - weiland - kasteeldomein - drevenlandschap . Het kanaal Brugge - Beernem - Aalter - Gent is een natuurrijke en fietsvriendelijke as . Het provinciaal domein Bulskampveld is een zeer dankbaar wandelgebied dat nog steeds wordt uitgebreid.
De scan hieronder toont de historische polders van Oostende. Historisch omdat dit krekengebied vooral ontstaan is tijdens het beleg van Oostende dat duurde van 1601 tot 1604.

Dit krekengebied en vooral de Snaaskerke Polder werd in de jaren 1960 -1970 tabula rasa en zeer éénzijdig ingepolderd door de landbouwsector. Er zijn ook heel wat kleiputten en zandwinningsputten die slordig werden ingericht . Een goed doordacht landschapsherstel  is hier dan ook wenselijk. Gelukkig is men al begonnen met een beperkt natuurinrichtingsproject in de zone Keignaert en Zoutekreek.



De scan hieronder toont centraal het plateau van Wijnendale. Deze zandstreek is aantrekkelijk door zijn bosrestanten, dreven en bomenrijke kasteeldomeinen. Daarom noemt deze regio ook het houtland

Fietskaart 2 : Deze grensoverschrijdende fietskaart van Oost-en West Zeeuws-Vlaanderen toont de kust van Cadzand tot het verdronken land van Saeftinghe en het boeiende grensoverschrijdende hinterland.


De rectozijde beschrijft het natuurrijke West-Zeeuws-Vlaanderen dat overgaat in het Meetjeslandse Krekengebied ten noorden van de E34. Ten zuiden van de E34 gaat het Meetjeslandse Houtland over in de Leiestreek met in de omgeving van  Vinderhoute een grote concentratie van meer dan 50 kasteeldomeinen waaronder enkele echte parels.

De versozijde beschrijft het natuurrijke Oost-Zeeuws-Vlaanderen dat overgaat in  het Reynaertland ten noorden van de E34. Ten zuiden van de E34 heb je het Waasland dat grenst aan de kronkelende scheldevallei met de centrumsteden Lokeren , St-Niklaas, Dendermonde en Temse. Deze kaart beschrijft ook het land van "Stille Waters", een Vlaamse serie (2001) die zich afspeelt in de omgeving van Bornem. Veel scenes werden gefilmd langs de schelde-oevers van Sint-Amands. en Mariekerke. Ook het jachtpaviljoen de Notelaer, normaal een bezoekerscentrum, speelt in deze serie een centrale rol.
Deze regio noemt men ook Klein - Brabant. Het ligt wel in de zuidwestelijke uithoek van de provincie Antwerpen.

U vindt hieronder heel wat deelscans die een idee geven van  deze kaart.



Als ik  op doorreis ben en nog even mijn familie in Antwerpen wil bezoeken dan parkeer ik op de linkeroever, neem mijn fiets van de trekhaak en neem de historische Sint-Annatunnel die enkel voorbehouden is voor fietsers en wandelaars! Uiteraard kun je ook de trein nemen tot in het historische station.
Share by: