SPORT OP SCHOOL

SPORT OP SCHOOL OF DE MISERIE VAN SPORTACCOMMODATIE EN SPORTMATERIAAL


Ik ben geboren in 1957 en ging dus naar de kleuterschool in de Sint-Jansgasthuisstraat  in Gistel van 1960 tot 1963. Dit was toen een meisjesschool. Ik kan me nog herinneren dat we altijd stil dienden te zitten met de armen gekruist. Van een sportleraar was er toen geen sprake.
Van 1964 tot 1970 ging ik naar de basisschool in de Gravenbos 4 in Gistel en ook daar was er geen sportleraar. De klasleraar gaf toen wat "turnles" en dreigde vaak om deze les te schrappen als klassikale tuchtstraf. Er was wel een grote speelplaats waar we veel tikspelen organiseerden tijdens de speeltijden.
Van 1971 tot 1973 ging ik naar de secundaire school in de Gravenbos 6 in Gistel en daar was er een sportleraar die in de hal van de basisschool wat turnen gaf, op de speelplaats basketbal en in de Pieter-Bortierlaan looptraining. Ik vond dat deze sportleraar (Erik Willemijns) met de weinig mogelijkheden die hij had goed les gaf.
Van 1974 tot 1976 diende ik de laatste 3 jaar van mijn humaniora in het College van Oostende af te werken. Daar was er helemaal geen ruimte en de sporthal was een ouderwetse turnzaal. Ik kreeg dan 3 jaar les  van wijlen Piet Bultiauw (Zie memoriam bij sport/atletiek) en ook hij was voor mij een goeie sportleraar omdat hij met weinig mogelijkheden om te variëren toch intensief en boeiend les gaf.

Intussen is Gravenbos 4 en 6 volledig basisonderwijs van 1 tot 6 en de kleuters verhuisden ook naar hier. Het SIGO in de Sint-Jansgasthuisstraat is intussen van 1 tot 6 een gemengde secundaire school met TSO en ASO afdelingen en een leerlingenaantal van meer dan 1100 leerlingen. Gistelse leerlingen moeten dus niet meer naar Oostende en kunnen heel wat richtingen volgen in SIGO.

Van 1977 tot 1980 studeerde ik voor Licentiaat LO in Gent (HILO aan de watersportbaan) en daar had ik het geluk dat er in 1976 een volledige nieuwe sportaccommodatie naast het HILO aan de watersportbaan was afgewerkt met zwembad, 3 grote sportzalen en enkele kleinere zalen voor dans, judo, yoga e.a.. Wij kregen in deze accommodatie van de GUSB (= Gentse Universitaire SportBond ) tijdens de dag les en 's avonds konden alle studenten daar sporten. In de buurt was er ook een atletiekstadion met voetbalveld in eigendom van de GUSB.


Voor mijn opleiding had ik geluk maar eenmaal afgestudeerd diende ik vast te stellen dat heel wat scholen geen of onvoldoende sportaccommodatie hadden. De sporthallen van de stad , gemeente of BLOSO lagen vaak ook veel te ver van de scholen.

In Nederland en Duitsland zie je dat er veel meer aandacht was en is om sportaccommodatie dicht bij de school te bouwen zodat de scholen er gebruik kunnen van maken tijdens de dag en de clubs tijdens de avond en het weekend.

Ik gaf van 1982 les in verschillende scholen maar bleef altijd part-time in SIGO Gistel. Vanaf 2000 was dit Full-Time. Deze school had de beste sportmogelijkheden van de hele regio Oostende -Torhout-Brugge. Alleen heeft de huidige politieke meerderheid  (SPA/VLD/NVA) beslist om het verouderde zwembad volledig te sluiten, af te breken en om te bouwen tot fuifzaal vanaf 30 juni 2021 . Dit kunt U uitgebreid lezen op de link Gistel in het nieuws. We zullen proberen om in 2024 ( =nieuwe gemeenteraadsverkiezingen ) een nieuw financieel haalbaar zwembad op de agenda te zetten bij alle partijen. Tegen dan zal men ongetwijfeld al  beseffen dat het een nieuw zwembad noodzakelijk is. Het zal klachten regenen vanaf september 2021 als de scholen terug openen en willen gaan zwemmen. Vooral de verhouding tussen zwemtijd/verplaatsingstijd nar Middelkerke zal heel wat kritiek opleveren. Zeker wanneer de bruggen van het kanaal open staan voor boten. Dan staat er al snel langs vier zijden een file met gegarandeerd veel tijdverlies.

Mijn hele carrière heb ik gestreefd om kwalitatief Lichamelijke Opvoeding op school te geven. Niet alleen de aanwezige sportaccommodatie is daarvoor belangrijk maar ook de interesse van de Directies en dat kan veel beter.

Share by: