DISCUSSIE FIETSSTRAAT IN DE STATIONSSTRAAT IN GISTEL - DE GEVAARLIJKE OVERSTEEK VOOR FIETSERS OP HET ZEBRAPAD LANGS DE GROENE 62 TER HOOGTE VAN DE ROTONDE IN DE KOLAARDSTRAAT - DE VERWARRENDE OVERSTEEK OP HET ZEBRAPAD LANGS DE GROENE 62 TER HOOGTE VAN TEAROOM LA GARE - HET VERSCHIL VOOR WANDELAARS EN FIETSERS OP ZEBRAPADEN
Wanneer we aan een fietsstraat denken, dan denken we meestal aan smalle autoluwe landbouwwegen. In Gistel is de Stationsstraat ook smal maar dit is wel een drukke gewestweg waar de fietser gebruikt of misbruikt wordt om het verkeer af te remmen. Maar met of zonder fietsstraat, het is nog steeds een bangelijke onderneming om door het centrum van Gistel te fietsen. Ik heb de indruk dat veel niet-Gistelse autobestuurders niet beseffen dat ze door een fietsstraat rijden. Sommigen laten hun motor extra brullen om hun ongenoegen te uiten wanneer een fietser traag in het midden van de straat richting Markt fietst.Anderzijds zijn er fietsers die niet beseffen dat de fietsstaat maar loopt vanaf de Callaertswalledreef tot aan de Markt.Sommige fietsers zie je met fietsstraatgedrag in de Hoogstraat en de Sint-Jansgasthuisstraat. Met covid hebben we gezien hoe moeilijk het is om zich aan te passen aan nieuwe coronaregels, dat is ook het geval voor nieuwe verkeersregels.
Het concept 'fietsstraat' staat al sinds 2012 in de Wegcode. De laatste jaren komen er in onze steden en gemeenten steeds meer fietsstraten bij. Ken jij de verkeersregels in een fietsstraat?
Wat is een fietsstraat en een fietszone?
Fietsstraten en fietszones worden ingericht om fietsers meer comfort en veiligheid te bieden. De eerste fietsstraat werd in 1990 aangelegd in de Duitse stad Münster. In 1996 volgde Utrecht en in 2011 had Gent de primeur met de eerste fietsstraat van België.
Een fietsstraat is een straat waar specifieke regels gelden. Je herkent het begin van een fietsstraat aan het bord F111. De fietsstraat loopt vanaf het bord tot aan het volgende kruispunt. Er is dus geen apart bord nodig om het einde van een fietsstraat aan te duiden.
Een fietszone is een gebied met aaneengeschakelde fietsstraten. Het begin en einde van een fietszone wordt aangeduid met speciale verkeersborden. De regels die gelden in een fietsstraat, gelden meteen in de hele zone.
Welke regels zijn er voor automobilisten?
Bestuurders mogen in een fietsstraat niet sneller dan 30 km/u rijden. Bestuurders van motorvoertuigen mogen fietsers niet inhalen in een fietsstraat. Let op: inhalen is nooit toegelaten, zelfs niet wanneer de fietser een gebaar maakt dat je voorbij mag.
Welke regels zijn er voor fietsers?
Als de fietsstraat een eenrichtingsstraat is, mogen fietsers over de hele breedte van de rijbaan rijden. Als de fietsstraat een straat met verkeer in beide richtingen is, mogen fietsers over de volledige rechterrijstrook of rechterhelft van de rijbaan rijden.
Fietsers mogen in een fietsstraat niet sneller dan 30 km/u rijden. Fietsers mogen elkaar inhalen in een fietsstraat.
De fietsstraatregels zijn enkel geldig in de Stationsstraat vanaf de Callaertswalledreef tot aan de Markt in het centrum van Gistel
Heeft een fietser voorrang wanneer hij/zij over een zebrapad fietst?
Neen. Als fietser heb je geen voorrang op een zebrapad. Wil je toch genieten van deze voorrang,stap afen steek de straat te voet over. Wil je over het zebrapad fietsen, wacht totdat je op een veilige manier kan oversteken zonder hierdoor andere weggebruikers te hinderen. Fietsers die rijden op een fietspad moeten bovendien stoppen voor voetgangers als het zebrapad het fietspad kruist.
Voor alle duidelijkheid: als je fietst, ben je een bestuurder die deelneemt aan het verkeer. Als je de fiets aan de hand hebt, ben je een voetganger. Enkel een voetganger heeft voorrang op een voetgangersoversteekplaats.
Ter hoogte van de rotonde van de Kolaardstraat en ter hoogte van La Gare wordt de fietser langs de groene 62 geleid over zebrapaden naar de overkant. Volgens de geldende reglementering moet de fietser afstappen om voorrang te krijgen. In werkelijkheid zie je ter hoogte van La Gare , waar dezichtbaarheid Okis, iedereen uitkijken en overfietsen. Daar geven de meeste autobestuurders voorrang.
Maar ter hoogte van de rotonde in de Kolaardstraat isde zichtbaarheid zeer beperkten de autobestuurders die komen vanaf de Oostendse baan kijken enkel naar links. Dat zorgt voor zeer gevaarlijke situaties. Maar de pijlen sturen de fietsers ook in die richting! In feite moet de fietser die vanuit de richting La Gare komt, de rotonde volgen. Men zou hier een EXTRA duidelijk bord moeten maken en pijlen op de grond voorzien.
Het alternatief is inderdaad dat de fietser stopt, afstapt, kijkt en wacht tot de oversteek veilig kan gebeuren. Omgekeerd stoppen auto's die vanuit het centrum komen meestal voor fietsers en wandelaars. Maar dan is de zichtbaarheid 100%.
Aan de rotonde ter hoogte van URBANO in Oostende is er een fietspad naast het voetpad. Daar heb je in feite geen voorrang als fietser maar de meeste autobestuurders geven wel voorrang. Daar is de zichtbaarheid ook 100% en de vele witte beschilderingen en de voorsorteerstroken zorgen voor heel wat verwarring waardoor de meeste bestuurders traag rijden en vlotter kunnen stoppen. Als ik daar oversteek zoek ik wel altijd oogcontact met de aankomende autobestuurder. Ik adviseer dit aan iedereen want mensen die dit niet kennen weten niet waar eerst gekeken. Oogcontact zoeken doe ik zowel als fietser of als wandelaar bij het oversteken van elk zebrapad of fietsstrook.
Webmaster Pierre Tavernier (° 19/03/1957) Irislaan 1 8470 Gistel West-Vlaanderen België Europa / email: pierre.tavernier2@telenet.be / Auteur www.fietskaart.be