BEDENKINGEN OMTRENT DE GEMEENTESCHOOL SNAASKERKE



2022 06 21 Bedenkingen omtrent de toekomst van het gemeentelijk onderwijs in Snaaskerke – Gistel


Ik was gemeenteraadslid van 1988 tot 2000 in Gistel. Toen ik in 1988 verkozen werd als gemeenteraadslid was er al sprake om het gemeentelijk onderwijs van Snaaskerke over te hevelen naar het Gemeenschapsonderwijs of Katholiek onderwijs omwille van de vele politieke bemoeienissen en kosten die gedragen moeten worden met belastingsgeld van alle Gistelnaars.

In die tijd werden kleuter-en basisscholen in (leerlingen)nood meestal geholpen door een nieuwe woonwijk te realiseren met als hoofddoel dat er veel jonge gezinnen met veel kinderen zouden komen wonen. En dat is ook gebeurd. Het uitbreidingsgebied (sprookjeswijk) is intussen volzet.

Maar wat nu?

De gemeenteschool heeft een wanverhouding inzake het aantal leerlingen en het aantal kinderen die in Snaaskerke wonen. De schoolbus van Snaaskerke gaat zelfs leerlingen ophalen in andere deelgemeenten waardoor het basisonderwijs in deze deelgemeenten in gevaar komt. Ook het ronselen van leerlingen buiten Snaaskerke is voor velen niet meer aanvaardbaar.

Onlangs vernamen we ook dat er 50000 minder leerlingen in het basisonderwijs in Vlaanderen worden verwacht. Dit wil zeggen dat veel scholen opnieuw leerlingen zullen ronselen om hun klein schooltje te redden.

De vraag is ook hoeveel leerlingen van buiten Gistel in deze door de gemeente/stad onderhouden school lopen. Sommige politieke partijen willen dat leerlingen van buiten Gistel meer betalen als niet-inwoner.

In Oostende en ook in andere steden heeft men al deze gemeentelijke scholen overgeheveld naar het GO-onderwijs. Is de tijd  rijp om dit ook met de gemeentelijke basisschool in Snaaskerke te doen?

Ik weet dat men dit niet graag zal horen maar op lange termijn is dat de beste duurzame oplossing. In Snaaskerke kan men immers geen woonwijken meer realiseren. Ten Westen van Snaaskerke omwille van een overstromingsgevoelige zone bij waterbommen en ten Oosten omdat de politici van "toen" kozen voor een industrieterrein met categorie II. Bij de verkoop van het kleinschalig familiebedrijf Lithobeton koos men toen voor het uitbreiden van  deze  bedrijvenzone en met de wijziging naar categorie II die zo milieubelastend is dat een woonzone in die zone onverantwoord is. Zie kaart hieronder !

Snaaskerke staat daardoor schaakmat TENZIJ  men de bedrijvenzone verplaatst naar Oostende en  uitgebreide waterbekkens voorziet op het Doornhoekgeleed dat men in Snaaskerke het Snaaskerkegeleed noemt. Dan pas is een nieuwe woonwijk (met vloerpas van minimum 50 cm) verantwoord.

Besluit:


De Directie en de leerkrachten van de gemeentelijke basischool Snaaskerke zouden zelf het initiatief moeten nemen om samen te zitten met de directies van het vrij onderwijs en het GO-onderwijs om een duurzame oplossing te zoeken. Leerkrachten die dan hun job dreigen te verliezen, zouden bij een fusie kunnen opgenomen worden in een ander onderwijsnet. In de toekomst zullen beide onderwijsnetten toch moeten fusioneren om het tekort aan leerkrachten op te vangen en de onderwijsbudgetten beter te beheren.

De vele scholen in Gistel zijn een troef. Het is dan ook belangrijk om alle directies van alle Gistelse kleuter-, basis-en middelbare scholen te verenigen. Zij moeten nadenken over een duurzaam onderwijsplan door aanvullend en duurzaam te denken en te werken.

Pierre Tavernier, duurzaam denker inzake onderwijs

Share by: