In Gistel zitten er eekhoorns in de buurt van de Zilverberkdreef, Het kasteel Ter Waere en gisteren werden er ook 2 gespot in de parkverkaveling in de Zomerloosstraat ter hoogte van het zwembad.
HIERONDER WAT MEER INFO DIE JE KUNT VINDEN OP DE WEBSITE VAN NATUURPUNT
Wanneer kan ik de eekhoorn zien?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, houden eekhoorns geen winterslaap. Wel zijn ze in de winter minder lang actief, om niet teveel energie te verliezen. Bij langdurige koude blijven eekhoorns wel eens enkele dagen in hun nest. Een boswandeling in de herfst of winter biedt de beste kansen om een eekhoorn te spotten. Eekhoorns zijn het hele jaar door actief van zonsopgang tot zonsondergang. Enkel in de winter beperkt de activiteit zich voornamelijk tot de voormiddag en de vroege namiddag.
De eekhoorn eet in de herfstperiode extra veel voedsel om een (dikkere) vetlaag te creëren, hiermee bereidt het diertje zich al voor op de koude winterperiode. Tijdens de wintermaanden verlaat hij alleen 's morgens het nest om zich te voeden met de wintervoorraad die hij zelf heeft aangelegd.
Hoe plant de eekhoorn zich voort?
Eekhoorns planten zich voort van december (en bij warme winters zelfs al vanaf eind november) tot augustus, met twee voortplantingspieken: in januari en in mei-juni. In de paartijd wordt het vrouwtje door één of meerdere mannetjes achternagezeten en kan je ze in de bomen rond de stam zien cirkelen. Het meest dominante mannetje - of het mannetje dat de achtervolging het langst aanhoudt - mag uiteindelijk paren. In de paarperiode is het vrouwtje slechts één dag vruchtbaar. Soms mag het dominante mannetje al een week op voorhand bij het vrouwtje slapen, maar na de paring gaan beide partners weer hun eigen weg. Vrouwtjes paren ook soms met meerdere mannetjes. Genetisch onderzoek toonde aan dat jongen van eenzelfde nest soms verschillende vaders kunnen hebben. Na een draagtijd van 36 à 42 dagen worden twee tot zes jongen geboren. Op een leeftijd van acht weken komen de jongen voor het eerst naar buiten. Na drie maand jaagt de moeder hen weg en moeten ze een eigen woongebied gaan zoeken. Na negen tot tien maand zijn de jongen geslachtsrijp.
Wat eet de eekhoorn?
In de herfst en de winter eten eekhoorns vooral zaden van bomen: hazelnoten, beukennootjes, okkernoten, tamme kastanjes, eikels, zaadjes van spar-, lorken- en dennenappel.
In de lente schakelen ze over op een aangelegde voedselvoorraad, op knoppen en scheuten en later ook op bloempjes van bomen, bessen, insecten en -gallen, rupsen, zwammen. Af en toe lusten ze ook een vogelei of een jonge vogel.
Vanaf juli neemt het aandeel zaden in hun dieet opnieuw toe. Onze eekhoorns eten enkel bij gebrek aan beter eikels van Amerikaanse eik en moeraseik, omdat die veel looizuren bevatten die ze moeilijk kunnen verteren.
Pierre Tavernier, eekhoornlover
Wie een eekhoorn ziet mag mij mailen via pierre.tavernier2@telenet.be
Titel dia
Schrijf uw onderschrift hier
Knop
Titel dia
Schrijf uw onderschrift hier
Knop
Titel dia
Schrijf uw onderschrift hier
Knop
Titel dia
Schrijf uw onderschrift hier
Knop
Titel dia
Schrijf uw onderschrift hier
Knop
Gebruik deze poster om te verhinderen dat ze worden PLATgereden !
Zend een email naar pierre.tavernier2@telenet.be en ik zend deze poster in word en pdf door.
Webmaster Pierre Tavernier (° 19/03/1957) Irislaan 1 8470 Gistel West-Vlaanderen België Europa / email: pierre.tavernier2@telenet.be / Auteur www.fietskaart.be