NATUURPUNT & SNIPGATE IN GISTEL

NATUURPUNT  BESCHERMT  HET  PERMANENT MIDDELEEUWS WEIDELANDSCHAP "SNIPGATE" IN SNAASKERKE - GISTEL.




Snipgate is een nat weidegebied aan weerszijden van de Weidestraat op de grens van Snaaskerke - Leffinge beheerd door NATUURPUNT. Ik ga er al wandelen met mijn verrekijker sedert 1978 en leerde er de wijlen gepensioneerde "boer  Goes" kennen die, als hij me zag, telkens naar buiten kwam voor een leuke "groene" babbel .

Hij vertelde me dat hij als boer - en occasioneel jager meer hazen, eenden en patrijzen in deze weide zag dan in vlak geschuurde ruilverkavelingsweiden. Om die reden verhinderde hij om deze weiden vlak te schuren.
Hij besefte toen wel niet dat deze weiden behoorden tot de laatste stukjes groen erfgoed van Gistel.

Eind de jaren 1990 legde ik  samen met Johan Broidioi van natuurpunt Middenkust de basis voor de aankoop van dit gebied. Het was vooral Johan die het papierwerk in orde bracht. Hij had al heel wat ervaring met de aankoop van natuur in Middelkerke. In 2004 kon deze polderparel eindelijk worden aangekocht door Natuurpunt.

Dit weidegebied met een hoge graad aan biodiversiteit, ligt als een groen eiland in een intens ruilverkavelingslandschap. De natte laagten zijn resten van het oorspronkelijk getijdenlandschap van kreken en geulen zoals je die enkel nog in het zwin en de ijzermonding kunt vinden. Het reliëf van dit historisch grasland  is indrukwekkend en nooit veranderd. Er komen dan ook heel wat zeldzame   grassoorten, biezen, russen en planten voor die nog wijzen op een zilte/zoute bodem. Ook de vogelwereld kan hier nog rustig broeden en jongen grootbrengen zonder samengeperst of verhakseld te worden door landbouwmachines. Het is ook één van de laatste broedgebieden van de grutto in Gistel.

Wegens de kwetsbaarheid en de kleine oppervlakte is het gebied niet vrij toegankelijk. Dat is ook niet echt nodig want je kunt vlot wandelen langs de Weidestraat.

Snipgate is historisch gezien ook verbonden met de geschiedenis van de abdij ten putte. In vogelvlucht nauwelijks 1200 meter verderop maar sedert de jaren 1970 wel gescheiden door de autostrade A40 Jabbeke-De Panne.

Snipgate moet in de Middeleeuwen een belangrijk gebied geweest zijn. Bertolf, de beruchte moordende echtgenoot van de Heilige Godelieve, droeg als Heer van Gistel ook de titel 'Heer van Snipgate'. En er is nu nog een Snipgatbrug en een Snipgatstraat die op dit verleden wijzen. Het achtervoegsel 'gate' klinkt eerder Engels dan Nederlands. Het Engelse 'gate' betekent naast 'haven' ook 'monding'. En in het Oudnederlands was een 'gate' de samenvloeiing van twee beken. Dit slaat op het Zwarteweggeleed (een restwaterloop van een oude geul) en de Neckersvliet die hier bij elkaar kwamen. Ook in Middelkerke kent men met 'Graningate' zo'n oude waterloopnaam.


De foto's hieronder werden genomen op 21 februari 2021 net na een koudegolf van een week en bij het begin van een zonnige lenteprik. Ze tonen aan dat de natuurbeheerswerken om het water in de winter te bergen en niet direct af te voeren, gelukt zijn waardoor heel wat zwemeenden en steltlopers de waterrijke weiden graag opzoeken.

Op YOU TUBE kun je  een filmpje vinden dat ik maakte op 8 maart 2015 vanop het dak van mijn camper.

Google daarvoor met de woorden: Pierre Tavernier A snipgate 8 maart 2015.

Op 8 maart 2015 waren de eerste grutto's al toegekomen uit het Zuiden. Er vertoefden ook heel wat smienten, wintertalingen , krakeenden, slobeenden, scholeksters, tureluren, watersnippen en kieviten. Het is een veilig toevluchtsoord voor hazen, patrijzen en heel wat kleine vogels zoals kramsvogels, koperwieken, leeuweriken, tapuiten, witte kwikstaarten, gele kwikstaarten, karekieten, rietzangers en graspiepers. Heel wat zwaluwen komen er op insecten jagen. En dat weten ook de prooivogels want regelmatig zie je kiekendieven, buizerds , torenvalken ,sperwers, boomvalken en zelfs slechtvalken boven het gebied jagen. Ook de ijsvogel zoeft regelmatig langs de afvoergrachten.


Pierre Tavernier, niet alleen natuurgenieter maar ook natuurbeschermer !
Share by: