WAAROM IS HET INDUSTRIEBELEID IN GISTEL ONBETROUWBAAR ?
WAAROM IS HET INDUSTRIEBELEID IN GISTEL ONBETROUWBAAR ?
Waarom is het industriebeleid in Gistel al jaren onbetrouwbaar?
In 1988 was ik voor het eerst onverwacht verkozen tot gemeenteraadslid. Ik werd toen al direct geconfronteerd met het milieuprobleem van het metaalverwerkend bedrijf Alumet – Motormet. Heel wat omwonenden van de industriezone Konijnenboslaan waren toen van oordeel dat de oorzaak van hunkankerprobleembij dit bedrijf lag.
Ik had toen een leerrijk en eerlijk gesprek met de eigenaar Eddy Vandenbroele die vertelde dat de toenmalige bestuurders van de intercommunales WITAB – WIH – WIER , nu gefusioneerd tot de WVI,oorspronkelijk een ambachtelijke bedrijvenzone hadden voorzien.Maar door een minder snelle verkoop van de gronden liet men toe dat er kon gebouwd, lees gewoond, worden en dat er ook andere , lees milieubelastende industrie, kon komen.
Men heeft dus de omwonenden van de Nieuwpoortse steenweg, de Oostendebaan, de Abdijstraat, de Claventweg en de Achtzalighedenstraat bedrogen door stilzwijgend het bedrijventerrein van categorie ambachtelijke zone naar categorie milieubelastende industrie te upgraden (met code II). Het waren dan ook de ondernemers die daar in de beginfase terzelfdertijd een bedrijf en een woning naast hun bedrijf hadden gebouwd die daar niet mee akkoord gingen. Bovendien wisten de omwonenden dit niet.
Vandaag de dag zorgt deze situatie nog steeds voor problemen. Als de heer Vandewiele zegt dat de andere bedrijven daar niet passen, dan is het juist omgekeerd. Maar dat is de schuld van de provincie en de toenmalige Gistelse politici die dit toelieten.
Ik lees ook dat men de stedenbouwkundige voorschriften wil actualiseren. Wel dan is het nu het moment om te doen wat Eddy Vandenbroele destijds voorstelde. De provincie moet de bedrijven die behoren tot de categorie milieubelastende industrie heroriënteren naar de bedrijventerreinen langs het kanaal Oostende – Brugge. Met andere woorden, de Provincie moet het bedrijf Vandewiele op kosten van de Provincie naar het bedrijventerrein langs het kanaal Oostende – Brugge heroriënteren en het bedrijventerrein Konijnenboslaan van categorie milieubelastende industrie naar categorie ambachtelijke zone omvormen.
Zolang men dit niet doet zullen de milieuproblemen blijven en zullen nog heel wat omwonenden ziek worden van het stof, de geurhinder, enz... Sommige omwonenden ruiken dit niet meer maar mijn neus ruikt de geur bij zuidwestenwind al vanaf de Neder Heirweg. Bij bijna windstille dagen uit het ZW kan men de geur al duidelijk waarnemen in de Heyvaertlaan en zelfs tot bij mij thuis in de Tulpenlaan.
Besluit:
1°) Werp geen steen naar de heer Vandewiele , maar zorg dat het huidige bestuur NU ingrijpt. Zowel de omwonenden dichtbij en verder van het industrieterrein hebben er belang bij om samen met de bedrijfsleiders die daar werken en wonen samen te zitten en samen te zoeken naar een oplossing.
2°) gebaseerd op de keuzes uit het verleden hebben de bewoners van de Abdijstraat terecht klacht ingediend bij de raad van state en gelijk gekregen.
Niet alleen de omwonenden maar ook de zaakvoerders van omliggende bedrijven zijn het slachtoffer van foute politieke keuzes in het verleden !
Waarover gaat het RUP De Koolaerd en wat is het huidig stadsbestuur van plan?
Het is goed dat de site Galloo gesaneerd wordt. Maar dit is de voormalige vervuilde site van het metaalverwerkend bedrijf Alumet - Motormet die zeer milieubelastend was. Als men daarvoor 480.000 euro sloopsubsidie kan voorzien, dan moet men ook subsidies kunnen voorzien om het bedrijf Vandewiele te heroriënteren. Men moet dan enkel nog de stedebouwkundige voorschriften actualiseren door op dit terrein enkel nog ambachtelijke bedrijven toe te laten. Op de site Galloo en de site Vandewiele is er dan opnieuw heel wat ruimte voor nieuwe ambachtelijke bedrijven of voor uitbreiding van bestaande ambachtelijke bedrijven. Dan moet men geen extra ruimte meer zoeken voor nieuwe bedrijventerreinen.
Ook in Snaaskerke werd voor een oorspronkelijk kleinschalig betonbedrijf een hele grote zone voor milieubelastende industrie (code II) voorzien zonder rekening te houden met de impact op wonen, onderwijs en mobiliteit. In plaats van dit bedrijf bij de overname te laten uitbreiden had men daar beter een woonzone voorzien en het bedrijf geheroriënteerd.
Hieronder vindt U de kleurcodes om de bijhorende gewestplannen van Gistel, Snaaskerke, Zevekote en Moere beter te begrijpen.
Oppassen voor nieuwe regelgeving en aanpassingen.
Intussen is de wetgeving zeer complex geworden. Ik kan dat ook niet allemaal bijhouden. Nu spreekt men bijvoorbeeld ook over omgevingsvergunningen enz... Maar daarvoor zijn er lokale, provinciale en gewestelijke ambtenaren die dit bijhouden. Politici kunnen op deze mensen beroep doen.
Webmaster Pierre Tavernier (° 19/03/1957) Irislaan 1 8470 Gistel West-Vlaanderen België Europa / email: pierre.tavernier2@telenet.be / Auteur www.fietskaart.be