2021 10 31 KLIMAATKOEREIGERS LANDEN VOOR DE NEUS VAN PIERRE TAVERNIER IN GISTEL
2021 10 31 KLIMAATKOEREIGERS LANDEN VOOR DE NEUS VAN PIERRE TAVERNIER IN GISTEL
& WINTERWAARNEMINGEN IN DE HISTORISCHE POLDERS VAN OOSTENDE
(ZOUTEKREEK - GOUWELOZE KREEK - KEIGNAERTKREEK EN ZWAANHOEK )
Birdwatchers telden de laatste weken van oktober 2021 heel wat koereigers in de omgeving van de Uitkerkse polder, de Kreken van Oostende en de omgeving van de Blankaart. Gisteren telde ik nog 14 koereigers in de omgeving van de kreken van Oostende. Dat kun je zien op www.waarnemingen.be van Natuurpunt.
Deze morgen was ik stomverbaasd toen ik vanuit mijn bureau 12 koereigers zag landen in een oude pierenrijke weide met 6 koeien. In die weide zag ik ook al kleine zilverreigers en sedert enkele jaren ook grote zilverreigers landen. Samen met de eveneens witte lepelaars zijn dit allemaal vogels die onder invloed van de warmere winters steeds meer bij ons te zien zijn.
Uit intens onderzoek van slaapplaatsen waar reigers komen blijkt ook dat steeds meer “zuidelijke” witte reigers overwinteren in het hinterland van de kust.
Vandaag start de klimaattop in Glasgow. Hopelijk spreekt men daar niet enkel over koetjes en kalfjes maar neemt men de koe bij de horens.
Pierre Tavernier, birdwatcher - natuurgids - ecoloog - verdediger van ons klimaat
PS: Klik op de foto's om die te vergroten ! Op de vierde foto vliegen er stormmeeuwen en kokmeeuwen tussen de koereigers !
De Koereiger behoort tot de reigerachtigen. Het is een kleine witte reiger, die graag tussen het vee loopt. De gebieden waar de Koereiger oorspronkelijk voorkomt liggen in Spanje, Marokko en rond de Rode Zee. Onder invloed van de klimaatveranderingen wordt hij meer en meer in ons land gezien.
In 2020 was er een eerste broedgeval van een koereiger in het internationaal belangrijk natuurgebied de Blankaart bij Diksmuide. Dit natuurgebied is een belangrijk broedgebied voor heel wat reigersoorten. De kolonies van blauwe reigers, lepelaars, kleine zilverreigers en grote zilverreigers worden er steeds groter en daar komt nu ook de koereiger bij.
Ik weet dat er al enkele jaren meer en meer koereigers in onze regio worden gezien maar dit jaar (2021) is het wel zeer opvallend. Ik zal dan ook intenser gaan observeren in het Oostends krekengebied dat op nauwelijks 6 km fietsen van mijn woonplaats ligt.
2021 11 14 Opnieuw een groep van 26 koereigers in het krekengebied van Oostende.
De kaart hieronder toont waar ik op 30 oktober al eens 14 koereigers telde. Gisteren , 14 november rond 14 uur, telde ik op diezelfde plek 26 koereigers die continu tussen de koeien naar voedsel zochten. Ze hebben hun naam dus niet gestolen.
2021 11 22 Het relatief warme herfstweer zorgt er voor dat er nog steeds koereigers in de streek van Oostende & Gistel vertoeven.
Na enkele triestige bewolkte grijze dagen was het vandaag zeer zonnig en besloot ik een natuurfietstocht naar de Oostendse kreken te ondernemen. Even over het kanaal en op de oevers van de kreken zaten er heel wat ganzen in de weiden ( kolganzen, kleine rietganzen, brandganzen, canadese ganzen en grauwe ganzen). Een wegfruttende hermelijn dacht dat ik hem/haar niet gezien had en ook heel wat soorten eenden en futen waren aan het zonnen op het water (smienten, kuifeenden, wintertalingen, krakeenden, wilde eenden, dodaars en futen). Een grote zilverreiger en twee knobbelzwanen trokken mijn aandacht en terwijl ik door mijn verrekijker keek zag ik opnieuw een grote bende koereigers in de weiden van de Kaashoeve. Even verder zaten er nog enkele in de weiden van de Nieuwenhove hoeve. Beide zijn familiale landbouwbedrijven waar de koeien nog mogen buiten lopen en lekkere melk opleveren. In totaal telde ik 34 koereigers en volgens mij zullen ze daar nog vertoeven zolang de temperaturen de grond niet doen bevriezen en de koeien mogen buiten lopen.
Ik maak graag wat publiciteit voor boeren die hun koeien nog laten buiten lopen en met de melk artisanale verse zuivelproducten maken. Google naar Kaashoeve Oostende en Nieuwhove Oostende en je kunt de contact- en productgegevens vinden !
Hieronder nog wat info en foto's ! Klik op de foto's om deze te vergroten !
2021 11 28 Ondanks het gure koude weer met smeltende sneeuw en hagelbuien vertoeven er nog steeds 10 koereigers in het historische krekengebied van Oostende
Op 28 november verkende ik nog even het hele historische krekengebied van Oostende. De melkkoeien van de kaashoeve en de nieuwenhovehoeve zaten door het gure weer binnen. In de weide tegenover het recente crematorium zaten er nog 8 koeien van het West-Vlaams rode vleesras en daar profiteerden nog 10 koereigers van hun aanwezigheid. In de weide zat er ook nog een grote zilverreiger, een blauwe reiger en een buizerd. Toch maar weer opvallend dat er in het hele krekengebied maar 1 weide was waar de koeien nog buiten liepen en de koereigers daar vertoefden. Dat is dus zeker geen toeval. Nu is het afwachten hoelang deze vogels nog zullen blijven want van zodra ze geen of nauwelijks nog voedsel zullen vinden, hoe dringender het zal worden om verder naar het zuiden te trekken.
Op 29 november ging ik tussen de gure regenbuien door nog eens kijken naar de koereigers in de weide tegenover het crematorium. Deze keer telde ik er 12 en de 8 koeien waren nog aanwezig.
2021 11 30 Nog steeds 15 (8 +7) koereigers op 2 verschillende sites in het krekengebied van Oostende.
Vandaag fietste ik tussen 2 buien door nogmaals het hele krekengebied af en vond 8 koereigers in een koeienweide zonder koeien langs de Gistelsesteenweg en 7 koereigers in een nog relatief droge weide met 4 koeien langs de Karperstraat. In de zeer natte weide tegenover het crematorium had de boer de 8 koeien weggehaald en ook de koereigers waren daar weg. Het is voor mij nu toch wel duidelijk dat je alle weiden met koeien in het hele krekengebied moet verkennen om een volledig inzicht te krijgen in het aantal koereigers die daar vertoeven. Ze splitsen zich voortdurend op. In vogelvlucht is dit allemaal niet ver van elkaar. Het verklaart dan ook waarom verschillende natuurliefhebbers steeds andere aantallen tellen.
2021 12 05 : EINDELIJK WAT ZONNIGER EN MINDER WINDERIG WEER.
GOED VOOR EEN FIETSTOCHT VAN 30 KM OP ZOEK NAAR KLIMAATKOEREIGERS
De hele week regende het zo intens dat heel wat akkers en weiden vol plassen staan. De media bericht al dagenlang dat niet alleen de ijzerbroeken tussen Roesbrugge en Diksmuide onder water staan maar dat ook heel wat huizen van Roesbrugge en Stavele zelf heel wat water binnen krijgen. De jaarlijkse overstromingen van de broeken is men daar gewoon maar nog nooit stond het water zo hoog. Het was deze week ook nog eens koud en ik was benieuwd of de koereigers dit weer zouden doorstaan.
En inderdaad, ik zag op 4 plaatsen 15+6+10+1 = 32 koereigers. Op de kaart stippelde ik mijn fietstocht uit met de vindplaatsen van koereigers. Ik noem dit voortaan de koereigerfietsroute (30 Km).
Webmaster Pierre Tavernier (° 19/03/1957) Irislaan 1 8470 Gistel West-Vlaanderen België Europa / email: pierre.tavernier2@telenet.be / Auteur www.fietskaart.be