IS EEN HUISZWALUWENTIL IN DE WIJK B.A. RONSELAAN HAALBAAR ?
2022 02 10 Is een huiszwaluwentil in de wijk Burgemeester A Ronselaan haalbaar ?
Beste buurtbewoners. In Groot -Gistel zijn er nog drie kleine kolonies huiszwaluwen. 1 in de buurt van de groene 62 in Snaaskerke, 1 langs de Provincieweg in Moere en 1 in de wijk B.A. Ronselaan dankzij een aantal oudere bewoners die de huiszwaluwen nog dulden. Het nadeel van die beestjes is juist dat ze zo proper zijn. Ze zijn proper in hun nest en daarom niet proper buiten hun nest. Ik bestudeer deze beestjes al enkele jaren en sprak ook al heel wat bewoners aan. Ik vrees echter dat, eenmaal de oudere bewoners hun huis zullen verkopen, de nesten die nu nog worden geduld zullen verloren gaan. Daarom stel ik, naar aanleiding van de campagne van de koning Boudewijn stichting, voor om na te gaan of een huiszwaluwentil in die wijk mogelijk is. Dit kan op het speelplein maar ook in een voortuin van privébewoners.
Wie dit ziet zitten kan mij contacteren op pierre.tavernier2@telenet.be
Google intussen zwaluwtil en huiszwaluw
Merci,
Pierre Tavernier, zwaluwlover
HIERONDER EEN AFBEELDING UIT DE PETERSONS VOGELGIDS MET AANDUIDING VAN DE 4 SOORTEN ZWALUWEN DIE VANAF APRIL TOT SEPTEMBER REGELMATIG VOORKOMEN EN BROEDEN IN ONZE STREEK. LET OP DE WITTE VLEK OP DE STUIT VAN DE HUISZWALUW.
De boerenzwaluw doet zijn naam vaak eer aan, ze zijn op en rond boerenerven te zien. Hun halfopen moddernesten bouwen ze bij voorkeur binnen in de schuur en daarin onderscheiden ze zich meteen van de huiszwaluw. Die bouwt z'n moddernest juist vrijwel altijd aan de buitenkant van gebouwen en kiest ervoor het moddernest bijna helemaal dicht te metselen.
Boerenzwaluwen zijn blauwzwart van boven, hebben een roodbruine keel en een roomwitte buik. Hun lange, diep gevorkte staart is vaak goed in de vlucht te zien.
Huiszwaluwen zijn zeer sociaal en broeden in kolonies van soms meer dan 100 nesten. Boerenzwaluwen zoeken elkaar ook wel op, maar dan gaat het om enkele paren, zeker niet in aantallen zoals bij de huiszwaluw.
De huiszwaluw heeft géén roodbruine keel, noch een lange staart zoals de boerenzwaluw, maar daarentegen wel een opvallend witte stuit, die in de vlucht vaak goed te zien is.
Beide soorten maken net iets andere geluiden, die ook kunnen helpen bij de herkenning. Vooral bij de kolonie zijn huiszwaluwen erg luidruchtig. Ze laten voortdurend wat droge, ratelende en bubbelende geluiden horen die moeilijk zijn te omschrijven maar erg gezellig klinken. Boerenzwaluw hebben een melodieuzere, maar vooral kwetterende, zeer snelle zang en roep bij het nest en in vlucht.
Ter info een artikel over huiszwaluwentillen van Adrie Duivenvoorden | zondag 2 juni 2019
Het Zwaluwseizoen 2017 was voor de zelf bouwende Zwaluwen een dramatisch jaar. Nadat alle kunstnesten bezet waren probeerden maar liefst twaalf echtparen een nest te bouwen aan de gevel, zonder enig resultaat. Tijd om de koppen bij elkaar te steken en plannen te maken hoe de vogeltjes te helpen.
Uitbreiding van de nesten aan de gevel zou geen noemenswaardige nestruimte opleveren, rekening houdend met zon en weersomstandigheden. Bij bepaalde windrichting en regen, worden de onderkanten van de nesten nat. De Zwaluwen ondervinden hiervan geen enkele hinder maar het betekende wel dat er geen rij nesten lager geplaatst kon worden.
Zo kwamen de plannen al gauw uit bij een Zwaluwtil. Een intensive en kostbare onderneming. Omdat het bouwwerk zes meter hoog moest worden was er vergunning nodig, dat was geen enkel probleem binnen een dag was dat geregeld.
Met veel support en steun van de Vereniging voor Natuur en Vogelbescherming Noordwijk en een donatie uit het IJsvogelfonds van de Postcodeloterij van Vogelbescherming Nederland, werd op 31 maart de til feestelijk geopend. We hielden rekening dat het bewoond raken van de til wel enkele jaren kon duren en ook waren er wat bedenkingen, hier aan de kust waar altijd een stevige bries staat deinde de til behoorlijk. Zouden de Zwaluwen dat op prijs stellen?
Op vier Juni 2018 hing het eerste Zwaluwtje aan de til, de hele zomer zijn alle achttien nesten bezet geweest veelal door jonge Zwaluwen die er de nacht doorbrachten. Negen paren hebben een nest grootgebracht, waarvan vijf een tweede broedsel.
De huiszwaluwtil, zeer succesvol in Duitsland leidde ertoe dat deze vanaf 2008 ook in Nederland werden geplaatst. In 2015 was er een bezetting van 15%, in 2018 een toename naar 17.4 %. Begin 2019 staan er in Nederland 204 Huiszwaluwtillen waarvan er 36 bewoond waren. Voorwaarde voor succes is de aanwezigheid van broedende Zwaluwen in de directe omgeving. De til is een goed middel om Zwaluwen nieuwe kansen te bieden. (Bron: jaarverslag Nederlandse Huiszwaluwtillen 2019) van de werkgroep Nederlandse Huiszwaluwmonitoring. Voor wie het mooie zeer informatieve verslag wil lezen, kan dit downloaden via https://www.sovon.nl/nlpublicaties/de-nederlandse-huiszwaluwtillen-2016-2018.
Hoewel de werkelijke bezetting van onze til nog niet bekend is, ga pas tellen als de jonge Zwaluwen zich laten zien, dan krijg je een goed beeld van het aantal broedparen, is het succes vermoedelijk te danken aan twee factoren. Allereerst het ontbreken van goed bouwmateriaal en de til staat op enkele meters afstand van de reeds jaren bewoonde kunstnesten. Hoe de Zwaluwen ook vliegen, ze kunnen niet om de til heen.
Webmaster Pierre Tavernier (° 19/03/1957) Irislaan 1 8470 Gistel West-Vlaanderen België Europa / email: pierre.tavernier2@telenet.be / Auteur www.fietskaart.be