WAAROM IS IN GISTEL EEN ZWITSERSE GEMEENTEPOLITIEK WENSELIJK ?

2022 06 28 WAAROM IS IN GISTEL EEN ZWITSERSE GEMEENTEPOLITIEK WENSELIJK ?

Om dit te laten inzien begin ik bij het ontslag van Valerie van Peel en de vaststelling dat sedert de verkiezingen van 2018 al heel wat gemeenteraadsleden zijn gestopt. Hieronder leest u waarom.


2022 06 13 Al 900 gemeenteraadsleden zijn gestopt sinds de verkiezingen van 2018 !


Het Nieuwsblad Pieter Lesaffer en Anton Goegebeur

Sinds de lokale verkiezingen van 2018 hebben 563 gemeenteraadsleden hun mandaat niet opgenomen en nog eens 331 andere hebben ontslag genomen. Samen is dat 12 procent van alle gemeenteraadsleden. “Velen hebben het gevoel dat ze te weinig impact hebben”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V), die een actieplan heeft opgesteld om hen aan boord te houden.

2022 06 13  Valerie Van Peel werd genoemd als mogelijke volgende voorzitter, maar alweer verliest N-VA een partijtopper


Na Lorin Parys stapt ook N-VA-Kamerlid en ondervoorzitter Valerie Van Peel (42) (zie foto boven) uit de politiek. Daarmee verliest de partij op korte tijd een tweede topper die genoemd werd als mogelijke volgende voorzitter. En een tweede topper op de “zachte flank” van de partij. “Dat maakt hun vertrek nog ingrijpender voor N-VA”, zegt politicoloog Carl Devos.

Carl Devos reageert op vertrek van Valerie Van Peel: “Het verbaast me niet, maar is heel vervelend voor haar partij”

Even de politiek in Zwitserland bestuderen zou een oplossing kunnen zijn. Vooral in Zwitserland  de kloof tussen meerderheid en oppositie minimaal is.


De landelijke regeringspolitiek van Zwitserland wijkt sterk af van die in België en Nederland. De samenstelling van de Zwitserse regering is namelijk niet gebaseerd op een regeerakkoord van partijen die een meerderheid vormen in het parlement maar op consensus tussen de vier grootste partijen, die in de praktijk samen overigens wel een meerderheid vormen. In die zin kent het land ook geen oppositie en kan een regering niet vallen of naar huis worden gestuurd.
Politieke besluitvorming vindt principieel op lokaal niveau plaats, tenzij het onderwerp de gemeente noodzakelijkerwijs overstijgt, bijvoorbeeld provinciale wegen en onderwijs. Zulke zaken worden op kantonsniveau besloten. De Bond is primair voor buitenlandse politiek en defensie verantwoordelijk en deels voor coördinatie tussen de kantons. Naast het landelijke parlement bestaan verschillende machtige overlegorganen van kantonnale besluitvormers, bijvoorbeeld op het gebied van de gezondheidszorg.

Google met de woorden POLITIEK IN ZWITSERLAND en je kunt heel wat info vinden op de website van wikipedia. De Belgen kunnen er veel uit leren en als we nog bekwame politici willen aantrekken, dan moeten we evolueren naar dit systeem.



EEN ZWITSERSE AANPAK KAN ER VOOR ZORGEN DAT DE BURGERS MINDER SCHUW WORDEN VAN DE POLITIEK !


Veel burgers zijn schuw van gemeentepolitiek of willen helemaal niet meer gaan stemmen. En dat zal in 2024 mogelijk zijn want de stemplicht wordt afgeschaft. Ik ben al politiek actief sedert eind de jaren 1970 en was gemeenteraadslid in Gistel van 1988 tot 2000. Als jonge idealist kwam ik terecht in een "vreemde" wereld die ik sterk onderschatte, niet kende en daar ook niet graag over spreek. Sowieso heb ik geen probleem om toe te geven dat ik toen inschattingsfouten heb gemaakt. Mijn troost was dat ik in die periode heel veel mensenkennis, administratieve kennis en levenservaring heb opgedaan.

Toen ik in 2000 de politiek vaarwel zei bleef ik wel de politiek op alle niveaus (Op wereldniveau - Europees - Federaal - Gewestelijk - Provinciaal - Lokaal) volgen. Ik kan dan ook alle politieke spelletjes doorzien.

Inzake lokale politiek heb ik veel bedenkingen en zal tegen 2024 streven naar een vorm van gemeentepolitiek die de burger echt inspraak geeft zodat we geen nieuwe zwembadsoap krijgen. Ik wil vooral vermijden dat enthousiaste nieuwelingen worden misbruikt en dat er in Gistel een politiek komt waar de kloof tussen meerderheid & minderheid verdwijnt.

In de huidige gemeentepolitiek worden de nieuwelingen nog teveel misbruikt door oude "ervaren" partijleden die teveel oude politieke maneuvers toepassen. Dat is korte termijn politiek en blijft niet duren. Het zorgt ook voor veel onenigheid binnen de partij. Dat was en is ook de reden dat we in 2006 - 2012 - 2018 onverwachte poets - wederom - poets coalities zagen ontstaan. Daardoor kunnen sommige partijbonzen niet meer door dezelfde deur en ging er de laatste jaren teveel menselijke energie verloren !

Dat ik me nu "moei" met de lokale politiek heeft VOORAL te maken met de sluiting van het zwembad. Ik ben leraar LO en gaf daar jarenlang les. Ik vind leren zwemmen een basisrecht en een basisvaardigheid. En dat moet dicht bij huis of school of speelplein of jeugdbeweging of ... kunnen. Ieder kind dat onverwacht in het water terecht komt moet voldoende kunnen zwemmen. Ik ben echt kwaad en vooral woest op de manier waarop dit tot stand kwam. Dat het oude zwembad aan vervanging toe was, is terecht. Maar een volledige sluiting is onterecht.

De VLD die hierbij het voortouw nam had dit niet aangekondigd in haar verkiezingsprogramma. Bovendien staat dit programma vol van de beloften voor meer inspraak via adviesraden en wijkraden. Deze werden echter pas opgericht na de zwembadsluiting. Bovendien werden de toen nog geldende adviesraden uit de periode 2012 - 2018 (sportraad - cultuurraad - jeugdraad ) helemaal niet bevraagd.
Share by: