Ik vond een gelijkaardig dossier over de bouw van een intergemeentelijk zwembad in Deerlijk - Anzegem. Het zwembad is intussen afgewerkt. Zie foto hieronder.
Pierre Tavernier: "Waar een wil is is een weg en hier houdt men wel rekening met de scholen. Raar maar waar, maar ook in Anzegem is het de VLD die moeilijk doet. Hieronder een verslag van een plaatselijk CD&V politicus."
De nood aan zwemwater voor onze regio is groot. Vooral onze Deerlijkse scholen en zwemclubs zijn radeloos op zoek naar zwemwater. Diverse zwembaden in onze regio zijn geheel verouderd en beantwoorden niet meer aan de hedendaags gestelde normen op vlak van milieu en veiligheidsvoorschriften. Diverse samenwerkingsverbanden tussen gemeenten werden reeds afgesloten, alsook tussen Deerlijk en Anzegem voor de bouw van een intergemeentelijk zwembad. Dit zal gebouwd worden ter hoogte van de Stringe in Vichte, een centrale locatie die makkelijk te bereiken is voor onze scholen van het Centrum, Sint-Lodewijk en de Belgiek, alsook voor de scholen uit Anzegem. De bouw is gepland voor 2019, en zou tegen eind 2019 moeten operationeel zijn.
Deerlijk en Anzegem dragen elk de helft van de kosten van deze investering en de uitbating.
Volgens Open VLD betaalt de Deerlijknaar te veel, gezien Anzegem meer inwoners telt dan Deerlijk, ruim 14000 tegenover 12000 in Deerlijk. Maar klopt dit wel?
Betaalt de Deerlijknaar te veel voor het zwembad?
In de eerste plaats bouwen we een zwembad voor onze scholen. Deerlijk en Anzegem tellen ongeveer evenveel leerlingen in het onderwijs, respectievelijk 980 en 1020, cijfers die jaarlijks wat variëren, en rekening houdend met de instroom van vele jonge gezinnen in onze gemeente zou dit wel eens voor Deerlijk sneller kunnen stijgen dan in Anzegem. Een fifty-fifty overeenkomst is dus hier reeds gegrond.
Het zwembaddossier is een samenwerking. Dit wil zeggen dat beide gemeenten tot een gezamenlijke visie moeten komen over wat zij precies willen. Niet alleen over de grootte van het bad, maar ook over bijvoorbeeld de aanwezigheid van een kinderbad en een cafetaria, over de uitbating, het aantal zwemuren voor iedere school, de openingsuren, de toegangsprijzen, de toegang voor zwemclubs, de recreatieve zwemmers, enzovoort…
Als Deerlijk een pak geld neerlegt voor deze investering, maar een minderheidsaandeel zou hebben in het project, dan betekent dit ook dat je als gemeente Deerlijk niet veel in te pap te roeren hebt bij alle besprekingen. Bij een conflict ben je de dupe. Daarom dat wij bewust hebben gekozen voor een fifty-fifty, en is de ganse samenwerking gebaseerd op het bereiken van een gemeenschappelijke consensus, en dat verloopt tot op heden zéér vlot!
Tenslotte, een samenwerking is voor lange termijn. Het kan niet de bedoeling zijn om jaarlijks de inwonersstatistieken erbij te nemen en de voorwaarden voor jaarlijkse bijdrage te gaan heronderhandelen. Dit zou absurd zijn!
Is het nieuwe zwembad ambitieus genoeg?
De investering in een zwembad is zeer groot. Een gemeente met minder dan 20.000 inwoners kan dit niet alleen dragen. Samenwerken was dus de enige boodschap. Je moet ook niet te veel gemeenten erbij betrekken, hoe meer leerlingen, hoe meer oppervlakte zwemwater er nodig is. De voorafgaande studie wees uit dat een 25 meter zwembad met 4 banen, voor Deerlijk en Anzegem samen, ruim voldoende is om de vraag te beantwoorden van scholen, zwemclubs en recreatieve baantjestrekkers. Het is nooit de bedoeling geweest om een subtropisch zwembad te gaan bouwen met glijbanen en andere attracties, zowel niet van Anzegem als van Deerlijk.
We moeten realistisch blijven.
Hoe zal het zwembad eruit gaan zien? Zeer gelijkaardig als het Gaverbad van destijds. Een groot bad van 25 meter met 4 banen, en een ondiep kinderbad. Tevens komt er op expliciete vraag van Deerlijk ook een cafetaria, want wij vinden het belangrijk dat ouders die hun kind naar de zwemles brengen, iets kunnen drinken tijdens het wachten.
Hebben we subsidies van hogere overheid mislopen?
Het klopt dat we tijdens de eerste ronde in 2017 van de subsidieverdeling niet bij de gelukkigen waren. Ons bouwdossier was nog veel te pril. Er zijn twee rondes om dossiers in te dienen voor subsidies. De deadline voor de eerste subsidieronde kwam voor ons veel te vroeg, maar we hebben alvast geprobeerd. Dit jaar volgt de tweede ronde. We zijn volop bezig ons dossier af te werken tegen de deadline van 31 maart. We doen er alles aan zodat we deze keer wel bij de gelukkigen zullen horen.
Hoe dan ook, het zwembad komt er, met of zonder subsidies!
Onze partij CD&V Deerlijk vindt het essentieel dat zwemlessen worden aangeboden voor al onze schoolgaande kinderen, een stelling die oppositiepartij Open VLD alvast niet deelt, zo bleek tijdens de gemeenteraad van april 2017.
Kinderen gaan heel graag naar het zwembad, met school, met de jeugdbeweging, met vriendjes of met de ouders. Kunnen zwemmen is dan ook essentieel voor een kind, uit persoonlijke veiligheid maar ook als een gezonde ontspanning.
Speerpunten:
- Fifty-fifty betalen is even veel te zeggen hebben in de bouw alsook de uitbating
- Deerlijk en Anzegem hebben gelijkaardig aantal leerlingen.
- We zijn nog volop in de running voor subsidies vanuit Vlaanderen
- Onze visie is een zwembad voor scholen, zwemclubs en de recreatieve baantjestrekkers, en geen subtropisch zwemparadijs
- CD&V wil wél dat onze schoolkinderen kunnen gaan zwemmen met school
Webmaster Pierre Tavernier (° 19/03/1957) Irislaan 1 8470 Gistel West-Vlaanderen België Europa / email: pierre.tavernier2@telenet.be / Auteur www.fietskaart.be