INDELING VAN NATUURPUNT WEST-VLAANDEREN & SITUERING NATUURPUNT GISTEL

ADMINISTRATIEVE KAART EN INDELING VAN NATUURPUNT WEST-VLAANDEREN & SITUERING VAN NATUURPUNT IN GISTEL.


In de jaren zeventig was er nog geen sprake van natuurpunt. Dat noemde toen de Belgische natuur-en vogelreservaten en toen was er nog geen sprake van een professionele aanpak. Toen had je ook nog o.a. de Wielewaal en het CVN ( = Centrum voor natuureducatie ). Nu zijn al deze verenigingen gefusioneerd tot natuurpunt en worden de subsidies gecentraliseerd waardoor  natuurpunt zich kon professionaliseren. Het gevolg is ook dat alle kleine afdelingen van Natuurpunt en losse natuurverenigingen overkoepelend kunnen worden ondersteund door een professionele regionale medewerker. Deze indeling is anno 2021 eindelijk wat gestabiliseerd zodat ik mijn kaart kan vervolledigen.

Er zijn 5 regionale secretariaten en koepels van Natuurpunt in West-Vlaanderen.


Natuurpunt De bron: (oranje)
Iepersesteenweg 56, 8600 Woumen (Diksmuide) | 051-54 52 44 | info@debron.be | www.debron.be

Natuur.koepel: (bruin)
Warande 9, 8501 Heule | Tel: 056-36 28 04 | Fax: 056-36 28 00 info@natuurkoepel.be | www.natuurkoepel.be

Natuurpunt Brugs Ommeland & Middenkust: (blauw)
Beenhouwersstraat 7, 8000 Brugge | ans.dewolf@natuurpunt.be | www.natuurpuntbrugsommeland.be

Natuurpunt De Torenvalk: (rood)
Zwartegevelstraat 66, 8700 Tielt | Tel: 051 40 46 96 | Fax: 051 40 46 96 | secretariaat@detorenvalk.be | www.natuurpuntdetorenvalk.be

Natuurpunt Midden-West-Vlaanderen: ( groen)
Torhoutstraat 66, 8810 Lichtervelde | Tel.: 051-70 06 95 | Peter.lemmens@natuurpunt.be | www.natuurpunt.be/midden-west-vlaanderen

In de jaren 80 was ik erg actief als coördinator om de Roksemput-Hoge Dijken op de grens van Oudenburg (Ettelgem - Roksem) uit te bouwen tot natuureducatief centrum en in mijn achterhoofd zat toen het plan om daar een coördinatiecentrum van en voor Natuurpunt te maken. Ik had immers intussen ook Natuurpunt Gistel opgericht en het natuurgebied Snipgate samen met Johan Brioidioi van Natuurpunt Middenkust helpen beschermen en aankopen.

Maar......, ik had me ook politiek geëngageerd om dit plan te realiseren en blijkbaar mocht dit niet omwille van een  neutraliteitsprincipe. Ik moest dan ook ontslag nemen als voorzitter van Natuurpunt Gistel en ook van de actiegroep "de vrienden van de hoge dijken " die ik toen had uitgebouwd met meer dan 1000 sympathisanten. In die tijd begrepen de "groene" jongens nog niet dat 1 sterk geëngageerd groene politicus meer kan dan 1000 groene jongens.  Dat was uiteraard een sterke ontgoocheling en daarom is de "tijdelijke" container die in 1994 op de Roksemput/Hoge Dijken werd neergezet nog steeds niet vervangen door een modern duurzaam educatief centrum.
 
Mijn opvolgers/vervangers zorgden gelukkig voor een uitbreiding van Natuurpunt Gistel tot Natuurpunt Gistel-Oudenburg om tenslotte te kunnen fusioneren met de werkgroep De vrienden van de Hoge dijken. Op 6 juni 2017 kwam er eindelijk een fusie tot stand tussen Natuurpunt Gistel-Oudenburg en de werkgroep vrienden van de Hoge Dijken.  Dit was het gevolg van een nieuwe korte campagne in oktober 2012. (Zie persbericht hieronder)

Dat zorgde ervoor dat de eigenaar en beheerder van de Roksemput/Hoge Dijken, het ANB (Agentschap Natuur en Bos ) het sterk verwaarloosde natuurgebied met allemaal kapotte observatiehutten stap voor stap begon te renoveren.

Nu dd 2021 12 01 hoop ik dat men eindelijk werk zal maken van een haalbaar nieuw bezoekerscentrum met uitzicht op de vijver ter hoogte van de visserspontons zodat we groepen en scholen kwalitatiever kunnen ontvangen.

Dat moet een boost geven aan de werking van Natuurpunt Gistel-Oudenburg.

PERSBERICHT UIT 2012 : Pierre Tavernier wil degelijk bezoekerscentrum in domein


Natuurpunter en natuurgids weer op de bres voor Hoge Dijken



Pierre Tavernier start na twintig jaar een nieuwe campagne om De Hoge Dijken te redden. Dit keer wil hij er een nieuw bezoekerscentrum zien verschijnen. ‘De educatieve mogelijkheden van dit natuurgebied zijn eindeloos’, zegt Tavernier.
 
Het Nieuwsblad / Vrijdag 12 oktober 2012 Dominique Jauquet




Pierre Tavernier organiseerde afgelopen weekend naar aanleiding van een natuurbeurs en fotofestival in De Hoge Dijken een nieuwe campagne met als inzet een totale renovatie van het natuurgebied de Roksemput - Hoge Dijken.

Dit domein is onder de natuurliefhebbers populair in Gistel -Jabbeke en Oudenburg. De sportleraar en natuurgids heeft de afgelopen jaren De Hoge Dijken al heel wat diensten bewezen. ‘Ik heb mij van 1978 tot 1993 ingezet om van de Roksemput-Hoge Dijken een typevoorbeeld van een haalbaar natuureducatief centrum te maken. Vandaag, twintig jaar later, start ik een nieuwe campagne, want het natuurgebied ligt er verwaarloosd bij’, zegt Tavernier.

Tussen 1989 en 1992 werd het gebied van ruim 52 hectare beplant met ruim 15.000 inheemse bomen en struiken, gevolgd door de officiële opening in 1992. Dat was het startschot van de natuur- en milieueducatie in het domein.

‘Sindsdien is er echter niets meer gebeurd’, zegt Tavernier. ‘De werfcontainer die ‘tijdelijk’ in 1994 als bezoekerscentrum werd ingericht, staat er nog altijd. De kijkhutten lijden onder vandalisme en zijn verwaarloosd. Ze zijn vooral voor spinnen interessant.’

Tavernier schreef Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) en Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) aan om het natuurdomein nieuw leven in te blazen.

‘De Hoge Dijken heeft zoveel potentieel. Dit domein is een paradijs voor (water-)vogels, maar door de verscheidenheid vormt het ook voor veel planten, vlinders, en andere insecten en zoogdieren een uitstekend leefgebied. Ik had er graag een nieuw educatief bezoekerscentrum gezien.’


‘Niet in een container, maar in een nieuw gebouw met zicht op de waterplas waar het ook voor de vrijwilligers aangenaam vertoeven is. De tijd is rijp om De Roksemput-Hoge Dijken in het kustactieplan op te nemen en uit te bouwen tot een volwaardig natuureducatief centrum’, besluit Tavernier.


NAAST NATUURPUNT IS DE DOE-WERKGROEP WWW.NATUURWERKGROEPDEKERKUIL.BE

EEN BELANGRIJKE WERKGROEP IN  DE WESTHOEK


Hun werkgebied is vooral overlappend met de overkoepelende regionale afdeling van natuurpunt de Bron en veel leden van deze werkgroep zijn dan ook lid van natuurpunt. Ik adviseer dan ook graag om even hun website te bekijken en ook lid van deze DOE-vereniging te worden.

Op de kaart heb ik hun werkingsgebied met zwarte bolletjes aangeduid.


OOK DE VOGELWERKGROEP WWW.MERGUS.BE VAN DE REGIONALE KOEPEL NATUURPUNT BRUGS OMMELAND IS ZEER ACTIEF EN VERDIENT EEN 5 -STERREN APPLAUS.


De voorzitter en coördinator ,Frank Descheemaeker, was destijds één van mijn trekpaarden en motivators om de Roksemput/Hoge Dijken  als natuurgebied te beschermen.

Share by: