ATLETIEK ALGEMEEN

ATLETIEK


Op de website www.atletiek.be vind je alle informatie over atletiek op competitieniveau of op clubniveau

Op schoolniveau moet je rekening houden met een enorm niveauverschil tussen leerlingen die atletiek beoefenen in de club en leerlingen die slechts sporadisch lopen, werpen, stoten of springen.

Atletiek gaf ik vooral in de zomermaanden omdat we dan buiten konden. Ik organiseerde meestal een vijfkamp of een zevenkamp en gaf vooraf heel wat techniek inzake werpen, stoten, springen, sprinten  en duurlopen.   Regelmatig gaf ik ook hordentraining.

Ikzelf leerde vooral atletiek op vakantiekampen van BLOSO en SPORTA en in het 4de jaar secundair (In het college van Oostende) sloot ik aan bij HERMES Oostende om de nummers van de tienkamp beter onder de knie te krijgen. Daarnaast kreeg ik in het college 3 jaar les van TIENKAMPSPECIALIST Piet Bultiauw en 4 jaar atletiek van Piet in het HILO of sportkot van Ugent. Ook in de jeugdbeweging organiseerde ik als leider vaak een  vijfkamp voor jong en oud en dat was altijd een topdag. Op kamp in Leopoldsburg organiseerden we zelfs de olympische spelen met atletiek als basis.

Thuis onderhield ik mijn basisconditie met duurlooptrainingen en progressieve sprint trainingen. Heuvellopen in de duinen was toen altijd heerlijk afzien.


IN MEMORIAM PIET BULTIAUW


Begin September 2020 , midden in de coronaperiode, vernam ik het overlijden van Piet Bultiauw. Omdat ik zoveel goeie herinneringen heb aan deze "stille" leraar, was en ben ik nog steeds diep bedroefd. Ik wil dan ook graag enkele mooie teksten over Piet op deze pagina plaatsen.



Op maandag 31 augustus 2020 overleed Piet Bultiauw op 92-jarige leeftijd. Piet was een gewezen Belgische tienkamper. Hij werd Belgisch kampioen in 1951, 1952 en 1957 en was in 1954 een van de 27 Belgen die deelnamen aan de Europese kampioenschappen in Bern op de 110m horden (6de in reeks in 15"6). Later werd hij trainer bij Hermes Club Oostende en bouwde er een succesvolle en indrukwekkende trainerscarrière uit.

Piet, geboren op 5 februari 1928, studeerde lichamelijke opvoeding aan de KUL in Leuven, waar hij bij de universitaire club UCLA zijn actieve atletenloopbaan startte. Daarin bereikte hij de nationale top van de meerkampen en gaf nadien zijn kennis door aan zijn atleten die meerdere successen behaalden voor Hermes Oostende. Marie-Christine Caron, Rosanne Corneille, Regine Berg, de zussen Hasaert en de broers Cleppe zijn daarvan slechts enkele voorbeelden. Caron, Corneille en Bart Cleppe zouden later overigens met succes in de voetsporen treden van hun trainer. Piet vervulde ook tal van opdrachten als nationaal en federaal trainer voor de meerkampen.

Piet Bultiauw gaf 45 jaar les lichamelijke opvoeding in het Onze Lieve Vrouwecollege in Oostende. Hij was ook assistent in de opleiding Lichamelijke Opvoeding aan de Universiteit van Gent en gaf training aan de Gentse Universitaire Sportbond. Hij stond ook mee aan de wieg van de Initiatoropleiding Atletiek en was jarenlang docent bij de Vlaamse Trainersschool.

Auteur: Secretariaat Vlaamse Atletiekliga



Beste Hilovrienden,


Ikzelf kende Piet heel goed omdat ik 3 jaar les kreeg van hem in het College van Oostende, 4 jaar les kreeg van hem in het Hilo en ook nog eens training kreeg van hem in de atletiekclub Hermes Oostende.


Ik had mij pas op mijn 14 de jaar aangesloten bij Hermes Oostende omdat ik toen al wist dat ik LO wilde studeren en alle nummers van de 10-kamp technisch onder de knie wilde krijgen. Daar leerde ik alle disciplines.


Hieronder staat een mooie tekst van de voorzitter van Hermes Oostende, Marc Goethals, die perfect weergeeft wat ik zou willen schrijven maar niet beter kan verwoorden.


Hij slaagde er inderdaad in om met weinig middelen en nauwelijks binnenruimte toch kwalitatief les te geven met een rechtvaardige discipline.


Ik ging altijd graag naar zijn innovatieve trainingen en genoot van al zijn intensieve gedisciplineerde lessen.


Met heel veel respect!


Pierre Tavernier


Piet Bultiauw is niet meer


Op 31 augustus is Piet Bultiauw overleden.

Hermes en atletiek denken is niet mogelijk zonder zich Piet te herinneren.

De meesten van ons leerden Piet kennen in het college. Piet was er een gedreven leraar LO die zijn tijd vooruit was. Lichamelijke Opvoeding was meer dan de stereotype Zweedse gymnastiek op slonzige sloefjes met mottige zwarte broekjes met een wit streepje op de zijkant en een wit katoenen shirtje.                                                     

Het was leren genieten van de fysieke mogelijkheden van je lichaam in harmonie met de natuur: lopen in het “Bosje” of langs het strand, turnen op de kop van het staketsel of bij slecht weer circuit- of krachttraining in de turnzaal met – als het paste -een streepje muziek uit zijn cassetterecorder.                                                                                             
Wie de smaak te pakken had en iets meer wilde kwam via de “collegeploeg”, jaren lang de sterkste schoolatletiekploeg van het land, snel bij Hermes terecht. Piet zelf, voormalig Belgisch kampioen tienkamp, was als atleet en trainer bij Hermes vanaf het prille begin.

Als tienkamper was hij beslagen in zowat alle disciplines van de atletiek, vooral spurt, horden en sprong. Hij bracht Hermes mee aan de top van de Belgische atletiek en lag aan de basis van de topsportcarrière van een plejade van atleten. De dames leerden hem kennen  als trainer in de vroege Hermesjaren en vooral na 1977 toen hij samen met hen een succesparcours aflegde.                                                                     

In 1982 werden ze Belgisch nationaal interclubkampioen. Zo mochten ze in Parijs deelnemen aan de Europabeker voor landskampioenen. In die zelfde gouden jaren tachtig presteerden Piet en zijn dames het om van de Belgische kampioenschappen Alle Categorieën terug te keren met acht titels en twee records er boven op. Uiteraard bleef Piet zijn talent ook in een veel bredere kring niet onopgemerkt. Hij begeleidde heel wat internationale atleten en was hoofdtrainer atletiek bij de Belgische delegatie op de Olympische Spelen Mexico 1968.                   

Zijn trainingen waren innovatief. We “powerden” met een karrenwiel. De sprinters trokken planken achter zich door het mulle zand op het strand of  trokken Piet op zijn fiets vooruit terwijl hij de remmen dicht hield. In de winter gaf hij circuittraining waar niet alleen atletiekers op af kwamen maar ook zwemmers, roeiers en rolschaatsers.

Dat zijn pedagogische kwaliteiten er mochten zijn, bewijst het feit dat hij docent atletiek werd verbonden aan het HILO van de Universiteit Gent. Zijn publicaties zijn nog steeds actueel.

Als atletiekpedagoog was Piet ook buiten België bekend. Met Piet verliest niet alleen Hermes maar de hele Belgische atletiekwereld een monument. Wie Piet gekend heeft zal hem niet vergeten.

Langs deze weg biedt Hermes de familie haar gemeende gevoelens van medeleven aan.

Namens Koninklijk Hermes Atletiek Oostende,

Dr. Marc Goethals, voorzitter



Piet Bultiauw (midden) met Gaston Roelants (rechts) en André De Hertoghe (links)

op een hoogtestage in Font Romeu (Frankrijk) als voorbereiding op de Olympische spelen in 1968 in Mexico

Share by: