DE LENTE BEGINT VOOR MIJ OP 21 DECEMBER

DE LENTE BEGINT VOOR MIJ OP 21 DECEMBER

21 DECEMBER : THEORETISCH HET BEGIN VAN DE WINTER MAAR VOOR MIJ HET BEGIN VAN DE LENTE.


21 december is voor mij al jaren en keerpunt  omdat de dagen vanaf dan opnieuw langer worden. Hoe warmer de winters worden, hoe vroeger ook de wilde voorjaarsbloeiers uitkomen. Deze morgen fotografeerde ik een sleutelbloem in bloei, de rozetten van madeliefjes, de 10 cm hoge stengels van blauwe boshyacinten en de eerste blaadjes van speenkruid.

Zeker na periodes van winderig en langdurig regenweer  geeft het  moed dat de nachten korter worden en we kunnen uitkijken naar warmer en zonniger weer. De maartse buien en aprilse grillen moet je er dan maar bij nemen.

Mijn natuurtuin bevat meer dan 90 % bomen en struiken die ook in de wilde natuur voorkomen. Daarom trekken ze ook zoveel wilde vogels, zoogdieren, insecten, amfibieën, vlinders, wilde bijen enz... aan.

Pierre Tavernier, natuurgids.


 DECEMBER : HAZEN IN DE MOLLENWEIDE PAREN AL HEEL VROEG.


Er zitten intussen al 8 hazen in de mollenweide. Vanuit mijn bureau kan ik er 2 zien paren. Dat is al een paar jaar het geval en de jongen vertoeven vaak in mijn aanpalende natuurtuin. Ze zoeken er bescherming tussen de houtblokken en takkenbundels.


DECEMBER : ZANGLIJSTER ZINGT AL UIT VOLLE BORST.


1 mei is bij vogelaars de dag om een vroeg morgen wandeling te organiseren. Dan wordt er bij zonsopgang verzameld om de vogelzang te bestuderen. Maar dat is vooral voor vogels die in het zuiden overwinteren en hier komen broeden. Dat zijn bovendien vooral insecteneters. Vogels die ook kunnen leven van zaden blijven hier overwinteren en sommigen beginnen al heel vroeg te zingen. De zanglijster is daar één van. Gisteren zat hij hoog in een boom te schuifelen. Bij deze vogel is iedere zin verschillend. Bij de merel kun je in iedere zin een U-klank herkennen.

DECEMBER:  DISTELVINKEN , OOK PUTTERS GENOEMD, KOMEN BIJNA DAGELIJKS ZAADJES PIKKEN IN MIJN NATUURTUIN.


In mijn natuurtuin heb ik een zone voor bijen-en vlinderplanten. In de zomer wemelt het daar van de wilde bijen, honingbijen, vlinders, zweefvliegen, kevertjes, ... In de herfst en winter laat ik een aantal planten staan die heel wat zaad produceerden waar vinken, heggemussen, roodborstjes, distelvinken, groenvinken, mussen , merels, koolmezen, pimpelmezen,.. op afkomen. Hier ziet U distelvinken op klis. Wie klis en kaardenbol in zijn tuin laat staan zal zeker vroeg of laat deze vogels waarnemen.


JANUARI : OOK DE KOOLMEES ZINGT  ALSOF HET AL 1 MEI IS:


In mijn tuin broeden er ieder jaar koolmezen en pimpelmezen. Het hele jaar door passeren er groepjes staartmezen en soms zien we bij invasietrek ook zwarte mezen op de mezenbollen. De glanskopmees en matkopmees zijn 2 mezensoorten die je bij ons niet veel te zien krijgt. Daarvoor moet je naar de bosrijke gebieden met veel naaldbomen. Ook de kuifmees is daar frequenter te zien.

De koolmees heeft een gele borst met een zwarte streep in het midden. Hij heeft een ritmische eenvoudige zang met veel variaties. Je kunt hem lokken met pindanoten, vetbollen en zonnebloempitten. Als je nestkastjes hangt dan moet je opening met een diameter van 32 mm voorzien. Voor pimpelmezen is dit 28 mm.

JANUARI : EEN VROUWTJE ZWARTKOP , WAARVAN DE MEESTE SOORTGENOTEN NAAR HET ZUIDEN TREKKEN, KOMT IN DEZE ZACHTE WINTEROMSTANDIGHEDEN REGELMATIG OP BEZOEK IN MIJN NATUURTUIN.


Het hele jaar door heb ik zwartkoppen op bezoek. In de lente van vorig jaar zelfs 5 mannetjes op hetzelfde moment. Deze vogels hebben een duidelijke leuke zang en overwinteren de laatste jaren meer en meer in kleine aantallen. Het mannetje heeft een zwarte pausmuts, het vrouwtjes een bruine pausmuts. Dit zijn insecteneters en ze kunnen in zachte winters blijkbaar toch nog voldoende insecten vinden. Dat er nog insecten zijn bewijzen de muggen die ik in de buurt van mijn klimophaag fotografeerde op de warme winterdag van 29 december 2020. Maar intussen ziet men meer en meer zwartkoppen die bessen eten en regelmatig samen met mezen de wintervoederzones in de tuinen van NATUURPUNTERS bezoeken.





JANUARI : EEN GROTE GELE KWIKSTAART BEZOEKT MIJN NATUURVIJVER


Bij ons zie je in de lente en de zomer zeer regelmatig de witte -en gele kwikstaart.  Maar de grote gele kwikstaart zie je vooral nabij snelstromende bergrivieren. Je ziet hem zeer frequent in de  Ardennen. Daarom is het wat vreemd dat ik het hele jaar door regelmatig een grote gele kwikstaart langs de stenige randen van mijn natuurvijver naar voedsel zie zoeken. Waar verblijft of broedt die vogel ? Vermoedelijk is het een niet broedende vogel die zich heeft aangepast aan de omgeving. Mijn vijver was op 9 januari de hele dag en  vandaag 10 januari 2021 alleen 's morgens dichtgevroren. Deze vogel kon dus  in de weilanden en de smalle stilstaande bevroren beekjes  geen voedsel vinden en zocht dan ook de natuurvijvers in de wijken op. Ik kon de vogel niet tijdig fotograferen. De foto's dateren van 11 juli 2020.

JANUARI : VANUIT HET RAAM VAN MIJN BUREAU OBSERVEER IK ROEKEN EN KIEVITEN DIE  VOEDSEL ZOEKEN IN DE MOLLENWEIDE


Vriesweer zorgt altijd voor verrassingen omdat vogels nu éénmaal minder gemakkelijk voedsel kunnen vinden op bevroren  weilanden en akkers. Veel vogels die wat noordelijker bleven hangen trekken dan zuidelijker. Kieviten volgen de vorstgrens. Vandaag zaten er een 70-tal in de mollenweide. Bij het bespeuren van de mollenweide  zag ik ook 2 roeken en dat is de eerste maal sedert ik hier woon.
Roeken zijn zwarte vogels die je kunt vergelijken met raven, kraaien en kauwen. Je kunt ze goed herkennen aan hun grijze snavelbasis en als je ze genoeg kent ga je ook zien dat hun stap anders is dan bij kraaien die ongeveer even groot zijn. Kraaien springen ook meer. Raven zijn duidelijk groter en kauwen duidelijk kleiner.

Ook de gaai en de ekster zijn familie van de kraai !

JANUARI : MIJN GOUDWINDEN KOMEN EVEN NAAR BOVEN DOOR HET WARMERE ZONNIGE WEER .


In juni 2020 heb ik mijn natuurvijver na 10 jaar grondig geruimd en bij het vullen met regenwater voorzien van 5 kleine goudwinden. Deze vissen woelen bijna niet en eten vooral insecten. Vijf stuks is voldoende omdat ik geen extra visvoer geef. Van zodra het water 10 graden wordt zakken ze naar de bodem en eten ze minder.  Vandaag is het water op de bodem 4 tot 5 graden maar er is momenteel een groot temperatuurverschil ten opzichte van enkele dagen terug. Op 9 en 10 januari was de vijver dichtgevroren en vandaag is deze volledig open. Het was vandaag  ook +7° en de zon scheen de hele namiddag op de vijver. Vermoedelijk zijn ze daardoor uit hun schuilplaats gekomen en zwemmen ze nu alle 5 aan de oppervlakte. Dat is ook typisch voor goudwinden die insecten zoeken aan de oppervlakte en vaak naar vliegjes springen. Vermoedelijk voelen zij ook dat de dagen langer worden.

Vissen zijn koudbloedig. Hun lichaamstemperatuur past zich dus aan aan de temperatuur van het water. Hoe lager de temperatuur, hoe minder ze eten en vanaf 5 à 6 graden zakken ze als roerloze duikboten naar de bodem. In mijn vijver heb ik met grote stenen schuilplaatsen gemaakt en daar wachten ze tot het weer warmer wordt om naar boven te komen. Ik ben wel verrast dat dit nu al is maar het is in feite ook een relatief zachte winter.

De vraag is wat ze zullen doen als er dan toch weer een winterprik komt.

JANUARI : ZANGLIJSTERS EN PAASBLOEMEN


De dagen zijn al een maand aan het lengen. Deze morgen observeerde ik een  koppel zanglijsters in mijn natuurtuin en  de stengels van de paasbloemen of irissen staan al 3 tot 5 cm hoog.

12 FEBRUARI 2021 : KOUDEGOLF ZORGT VOOR NIET-ALLEDAAGSE BEZOEKERS IN DE TUIN ( HOUTSNIP - WATERSNIP - KOPERWIEK )


Sedert zaterdag 6 februari 2021 is er een koudegolf actief en zondag 7 februari 2021 lag er een 3 cm laag sneeuw. 's Nachts dalen de temperaturen bij ons tot - 7° C. Ten noorden van ons land is het nog erger en veel vogels die daar verbleven zakken nu af naar ons land of verder. Via www.waarnemingen.be van Natuurpunt zie ik dat er een vorstinvasie is van watersnippen en houtsnippen en in de mollenweide waar ik vanuit mijn bureau op kijk zie ik dagelijks een tiental watersnippen landen. Vandaag landde een watersnip in het gras rond mijn vijver en vloog er een houtsnip over de vijver. De hele dag vlogen er ook koperwieken af en aan om te drinken uit het open wak van de vijver. Een kleine waterpomp houdt immers een wak open van ongeveer 2 meter diameter.

16 FEBRUARI 2021 :  VOGELOPVANGCENTRUM OOSTENDE KREEG MEER DAN 60 HOUTSNIPPEN BINNEN.


Het begon gisteren net op tijd te dooien want veel vogels zitten erdoor. Geen eten vinden en terzelfdertijd overnachten in een temperatuur van -7°C zorgt voor heel wat verzwakte vogels die worden binnengebracht in het VOC. Als vogels (reigers, ijsvogels ) geen vis meer kunnen vangen omdat het water bevroren is, als vogels (koperwieken, houtsnippen) geen wormen meer kunnen vinden omdat de grond bevroren is, als vogels ( buizerd, torenvlak, kerkuil ) geen muizen meer kunnen vangen omdat deze diep onder de grond wachten tot het weer beter wordt, dan zijn er veel die van honger en kommer zo verzwakken dat mensen ze gemakkelijk kunnen vangen en naar het VOC in Raversijde brengen. Ik kreeg van enkele vrienden foto's door van vreemde vogels die zij nog nooit gezien hadden. Het bleken houtsnippen te zijn die gelukkig nog leefden en in hun tuin nog voedsel konden vinden onder een dik bladerdek. Regelmatig zie ik ook foto's van houtsnippen als raamslachtoffer. Dit kom je meer en meer tegen omdat veel mensen hun terras afbakenen met grote glasramen. Ook merels, mezen, lijsters, groene spechten, enz .. vliegen daar vaak tegen.
Share by: