AFSPRAKEN ZWEMTECHNIEK - ZWEMDIDACTIEK - ZWEMMETHODIEK

Afspraken zwemtechniek – zwemdidactiek en zwemmethodiek tussen de verschillende zwemleraars en zwemclubs of zwemscholen, ook privéleraars !


Inzake watergewenning en de verschillende zwemtechnieken zijn er uiteenlopende meningen. Ik heb bijvoorbeeld mijn eigen kinderen EENVOUDIG leren zwemmen met een vlakke variant van schoolslag. Dat is met het hoofd boven water. Ik gaf hen in het begin een plankje in de handen en stuwde hen vooruit via de knieën en later via de enkels. Op die manier lagen zij tamelijk vlak in het water en is de horizontale stuwbeweging met de benen zeer groot. Leer je hen direct met zwembandjes zwemmen dan liggen ze meestal veel rechter in het water en is de horizontale stuwbeweging van de benen veel kleiner.


Maar in sommige zwemclubs wil men onmiddellijk de MOEILIJKE golvende variant (hoofd onder water en een soort vlinderslagbeweging in de lenden) van schoolslag aanleren in functie van het later competitiezwemmen. En daar zijn we weer. Alle sportclubs denken meestal alleen maar aan competitie en willen enkel voortdoen met de besten of diegenen die talent hebben.


Als ik me wil inzetten voor een nieuw zwembad in Gistel met een sterke zwemschool dan moet er keuze zijn tussen recreatiezwemmen en competitiezwemmen en moet dit goed en sereen afgesproken worden met alle zwemleraars. Ik pleit ook voor een serene discussie in samenspraak met de zwemschool van Oostende ( ROSC). Samenwerking is wenselijk en moet kunnen.


Intussen ben ik nu al bezig met het aanspreken van zwemleraars(M/V) en pols ik naar hun mening.


Men moet aanvaarden dat niet alle kinderen even snel leren zwemmen of even talentrijk zijn. Er mag dus geen uitval zijn van kinderen die minder goed kunnen zwemmen. Alle zwemleraars moeten inzicht hebben in differentiatie en elkaar kunnen en willen aanvullen.


De zwemschool zou ook een verlengstuk moeten zijn voor alle kleuterscholen, basisscholen en middelbare scholen in Gistel, Oudenburg, Ichtegem e.a. Dat is de basis voor een goeie start.


Ook private zwemleraars moeten kansen krijgen. Zij vragen immers niets liever dan hun zwemmertjes te kunnen doorsturen naar de zwemschool.


Besluit: sereen luisteren naar elkaar volgens het principe van www.sire.nl  is de boodschap voor een duurzame werking.


WE MOETEN ER VOORAL VOOR ZORGEN DAT ALLE ZWEMLERAARS, VRIJWILLIGERS EN PRIVELERAARS, DEZELFDE ZWEMTECHNIEK OF STIJL MET DE JUISTE DIDACTISCHE MIDDELEN VOLGENS EEN HAALBARE METHODIEK TOEPASSEN!



 

Share by: