FIETSKAARTEN ONTWERPEN IS EEN LEUKE UIT DE HAND GELOPEN HOBBY

HET ONTWERPEN VAN FIETSKAARTEN

IS EEN LEUKE UIT DE HAND GELOPEN POSITIEVE EN BOEIENDE HOBBY


Beste avontuurlijke fiets(t)er,


Enkele jaren geleden gaf ik een cursus natuurgids op de Roksemput-Hoge Dijken.


Op het einde van de cursus vroeg men mij naar een overzichtskaart van alle natuurgebieden in de regio.


De toenmalige kaarten beantwoordden niet aan mijn doelstellingen waardoor ik besloot om zelf een kaart te maken van de kust en het hinterland met aanduiding van alle natuurgebieden.


Pas in een latere fase werd beslist om van deze kaart een fietskaart te maken met fietsroutes vanuit de steden naar deze natuurgebieden en bezoekerscentra.


Deze kaart was een schot in de roos en toen reisboekhandels , buitensportwinkels en standaardboekhandels aan mijn deur klopten om deze reeks uit te breiden, zat ik plots in een stroomversnelling. De kaarten 1 tot 10 verschenen en stimuleerden zowel het fietstoerisme als het fietsbeleid van de overheid.


Stilaan groeide het idee om een reeks dicht-bij-huis fietskaarten te maken voor korte meerdaagse fietsvakanties. Dit resulteerde in de kaarten 11 tot 40.


Alle regio’s en routes werden intensief verkend door mezelf en aanvullend gecontroleerd door fietsvrienden.


Voor alle fietsroutes hebben we rustige, verharde en groene weggetjes geselecteerd en op basis daarvan een grensoverschrijdend fietsroute-netwerk uitgestippeld.


Wie nog een beetje kan kaartlezen zal oneindig veel fietsplezier beleven aan deze fietskaarten.


Voor avontuurlijke fietsers = fietsers die kunnen kaartlezen, zijn deze fietskaarten een garantie voor een mooie fietsvakantie!



!!! Enkel de kaarten 1A,1B,2  bevatten prioritair de knooppunten, bij de kaarten 12 en 18 zijn ze aanvullend. Deze knooppunten  veranderen zo snel dat zelfs de provincie de herdruk van de kaarten niet kan bijhouden. Veel boekhandels en toeristische diensten zitten dan ook met kaarten die zogezegd niet up-to-date zijn.

Onze kaarten bevatten veel straatnamen, hebben een schaal van 1:50000 waardoor heel wat details mogelijk zijn en de routes zijn smalle lussen langs logische   verharde groene weggetjes. De inkleuring van het reliëf is zelfs uniek.


Daag Tom Waes uit en leer een beetje kaart lezen!


Onze kaarten zijn daardoor nog steeds voor 95 % op-to-date. Zeker als we rekening houden met fietsroutes en niet met autowegen. Uit ervaring weet ik dat je geen enkele kaart up-to-date kan bijhouden. Kaarten continu herdrukken is financieel ook niet haalbaar. Fietsknooppunten heb je vooral in Vlaanderen en Nederland in vlakke en relatief vlakke regio's. Voor onze kaarten van 11 tot 40 zijn er geen of nauwelijks knooppunten en daar worden fietspaden langs oude spoorwegen, kanalen en rivieren benadrukt. Veel heuvelregio's lokken fietsers met knooppuntnetwerken maar gebruiken dan vooral paden en weggetjes die vooral voor mountainbikers haalbaar zijn.



Share by: