FIETSKAARTEN 11 TOT 27

FIETSKAARTEN 11 TOT 27: ANDERS DAN DE KAARTEN 1 TOT 10.

DE FIETKAARTEN 11 TOT 27 HEBBEN EEN ANDER CONCEPT DAN DE KAARTEN 1 TOT 10 DIE ALLEMAAL RELATIEF VLAKKE REGIO'S BESCHRIJVEN. WE VERTREKKEN VOOR DE KAARTEN 11 TOT 27 IMMERS VANAF DE TAALGRENS EN DAT BETEKENT PERMANENT EEN ZACHT GOLVEND TOT HEUVELEND EN VAAK STERK "BERGACHTIG" LANDSCHAP MET DIEPE RIVIERVALLEIEN . IN DE CONDROZ ZIJN DE BEKLIMMINGEN NOG HAALBAAR MAAR IN DE ARDENNEN  MOET JE SOMS 6 TOT 10 KILOMETER VANUIT HET DAL KLIMMEN VOORALEER JE TERUG KUNT DALEN NAAR EEN VOLGENDE RIVIERVALLEI. DAT IS NIET VOOR IEDEREEN HAALBAAR. DAAROM WERD ZEER VEEL NADRUK GELEGD OP HET INKLEUREN VAN OUDE SPOORWEGEN DIE OMGEVORMD WERDEN TOT MOOIE FIETSPADEN EN HET INKLEUREN VAN FIETSPADEN LANGS RIVIEREN EN KANALEN. OP DIE MANIER KUN JE   MIN OF MEER LANGS VLAKKE FIETSPADEN DOOR DE "BERGEN" FIETSEN. IK KAN U BIJVOORBEELD LOODSEN VAN GISTEL NAAR CHARLEVILLE-MEZIERES ZONDER DAT JE MOET KLIMMEN. EN DAN BEN JE AL DWARS DOOR DE ARDENNEN.




De overzichtskaart hierboven toont de reliëfinkleuring van ALLE kaarten en specifiek een zwart omlijnd kader met de kaarten 11 tot 27.

De reliëflegende hieronder toont links de inkleuring voor de kaarten 1 tot 10 tot 160 meter waar vooral de heuvels in de Vlaamse Ardennen, de heuvels in het heuvelland met uitlopers naar Frans -Vlaanderen, de heuvels in de Voerstreek met uitlopers naar de regio rond Valkenburg en de heuvels rond de taalgrens rood kleuren.

De reliëflegende hieronder toont rechts de inkleuring voor de kaarten 11 tot 27 tot 640 meter waar vooral de "bergen" van de Ardennen rood kleuren.

Mijn ervaring is dat 7 op 10 fietsers liever VLAK fietsen. De overige 3 op 10 fietsers die ook graag in de heuvels fietsen zijn mountainbikers, racefietsers en recent ook elektrische fietsers.

Daarom heb ik voor mezelf en voor de fietsers die graag meerdaagse fietstochten ondernemen heel wat Noord-Zuid gerichte fietsroutes uitgestippeld van A tot S. Er is 1 West-Oost fietsroute die met de letters WO werd aangeduid. Ook op de kaarten 28 tot 31, die achteraf werden gemaakt, werden deze Noord-Zuid fietsroutes verlengd met  PARIJS als eindbestemming. Deze overzichtskaart ziet U even verder onder de figuren van de reliëflegende.


Hieronder ziet U een overzichtskaart met alle Noord-Zuid gerichte fietsroutes. Het zijn mijn eigen uitgestippelde routes die zoveel mogelijk beantwoorden aan het principe rustig, verhard en groen. Dit zijn niet-bewegwijzerde fietsroutes. Je moet dus een beetje kunnen kaartlezen en daarbij wordt je geholpen met heel wat straatnamen en een schaal van 1:50.000 of 1 cm is 500 meter. Deze schaal zorgt ervoor dat  heel wat details op de kaart werden ingetekend. Als voorbeeld heb ik de route k uitgewerkt. Daarvoor moet U even verder naar beneden scrollen.




Wie de Noord-Zuid fietsroute K wil volgen van Waver tot Lac du Der dient de kaarten 13/16/21/22/26/40 aan te schaffen.

Deze meerdaagse dicht-bij-huis fietsroute die slingert door een prachtige streek is ruim 350 Km lang.


Hieronder heb ik de hele fietsroute K van Waver tot Lac du Der met deelscans uitgewerkt.

Het geeft U een idee van de prachtige gevarieerde streek.

Wie de overzichtskaart met alle Noord - Zuidroutes bestudeert zal zien hoe je vlot kunt terug keren via andere routes.

Je kunt oneindig variëren. Wil je vlak terugfietsen, zoek dan aansluiting bij de MA = Maasfietsroute tot in Namen.


Ik toon hieronder nog een kaart die het reliëf en de landbouwstreken beklemtoont. Zo kun je Uw tocht beter inschatten.

HOE ZIT NU DE OVERGANG VAN DE KAARTEN 11 TOT 27 MET DE ANDERE KAARTEN VAN 28 TOT 40 ?


1°) De kaarten 14 en 15 zijn doorgangskaarten voor de reeks 28 tot 31 naar Parijs en de reeks 35 tot 39 naar de mooie streek tussen Calais en de Somme.

2°) De kaarten 13/16/21/22/25 zijn voorzien van uitgestippelde Noord-Zuid fietsroutes ten Westen van de Maas richting Reims inclusief Le parc Naturel Régional de la  Montagne de Reims & Epernay met een volledige gedetailleerde aanduiding van de  Route de Champagne. Deze kaarten zijn uiteraard ook doorgangskaarten voor de reeks 28 tot 31 naar Parijs. Vanuit Epernay kun je via een fietspad langs de oevers van een kanaal dat naast de Marne werd uitgegraven  richting fietskaart nr 40 of  het land van de kraanvogels met als centrum de  Lac du Der.

3°) De kaarten 11/17/20/23/26 zijn voorzien van uitgestippelde Noord-Zuid fietsroutes ten Oostende van de Maas richting Verdun dwars door de Condroz, de Ardennen en de Gaume. vanaf het mooie pittoreske stadje Sainte - Menehould is er een verbindingsroute voorzien naar fietskaart nr 40 met Lac du Der.

4°) De kaarten 12/18/19/24/27 zijn voorzien van uitgestippelde Noord-Zuid fietsroutes vanaf Maastricht en Aken dwars door de Hoge Venen, de Duitse Eifel, de Belgische Ardennen en de Luxemburgse Ardennen richting Metz aan de Moezel. In deze regio kun je toch relatief vlak fietsen omwille van de vele oude spoorwegen die omgevormd zijn fietspaden. Ook langs de rivieren werden golvende fietspaden aangelegd. De Vehnbann, een fietspad van Aken tot Troisvierges in Luxemburg met zijn vele zijtakken is het paradepaardje van deze regio. Deze kaarten zijn ook verbindingskaarten naar de regio Eifel-Moezel (32/33/34)

Het concept van de kaarten 28/29/30/31 met Parijs als hoofdoel, het concept van de kaarten 32/33/34 met de Rijn & Moezel als leidraad, het concept van de kaarten 35/36/37/38/39 met de WOI als leidraad voor de kaarten 38/39 en het natuurrijke landschap met zijn grote baaien als leidraad voor de kaarten 35/36/37 zijn anders dan de kaarten 11 tot 27 die vooral met N-Z gerichte uitgestippelde fietsroutes werden voorzien.
Het concept van de kaart nr 40 staat volledig in het teken van de unieke migratie van meer dan 100.000 kraanvogels.

Al deze concepten worden op nieuwe pagina's veelzijdig besproken.



Share by: