2018 - 2024 MOOI VLD VERKIEZINGSPROGRAMMA MAAR MISLEIDEND
MOOI VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018 - 2024 MAAR MISLEIDEND
Alle partijen misleiden de kiezer maar de VLD GISTEL schoot wel de hoofdvogel af met het zwembaddossier. Wie de moeite doet om tot beneden te scrollen zal vrij regelmatig de woorden adviesraad, burgerparticipatie, inspraak, luisteren naar de kiezer, enz... tegenkomen. Maar waarom werd er dan geen beroep gedaan op de adviesraden en andere inspraakorganen naar aanleiding van de sluiting en sloping van het zwembad. Dan hadden heel wat mensen met kennis van zaken kunnen zoeken naar een oplossing en moest ik geen campagne op touw zetten om een nieuw financieel haalbaar basic zwembad op de agenda te zetten voor de legislatuur 2024 - 2030!
Hieronder kunt U in volgorde alle pagina's van het verkiezingsprogramma 2018 - 2024 van de VLD Gistel vinden. De commentaar is persoonlijk.
Wat versta jij onder de slogan gewoon doen? Gewoon het zwembad slopen zonder rekening te houden met meer dan 2500 gebruikers en hopen dat de kiezer dit zal vergeten zijn tegen de volgende verkiezingen?
Wat hier staat geschreven stemt echt wel tot nadenken. Met de nieuwe verkiezingswet zal dit in 2024 niet meer kunnen!
(VRTNWS 20 juli 2020) Bij de volgende lokale verkiezingen zal uniet langer verplichtzijn om naar de stembus te gaan. De Vlaamse regering schaft deopkomstplichtvoor de gemeenteraads- en de provincieverkiezingen af.
Ook de manier waarop deburgemeesterwordt aangeduid, verandert. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie, wordt vanaf 2024automatischburgemeester.
Bovendien heeft delijsttrekkervan de grootste lijst vanaf de volgende verkiezingen veertien dagen lang een exclusief initiatiefrecht om een coalitie te vormen. De regering wil op die manier de partijpolitieke afspraken achter de schermen, waarbij bedisseld wordt wie burgemeester wordt of waarbij partijen met een voorakkoord de grootste lijst buitenspel zetten, aan banden leggen.
Daarnaast verdwijnt ook de invloed van delijststem. Nu is het zo dat kandidaten met weinig voorkeurstemmen toch verkozen geraken, omdat ze een goede plaats op de lijst hadden. Dat gaat dan soms ten koste van kandidaten die op een lagere plaats stonden, maar wel meer stemmen haalden. Vanaf 2024 zullen alleen nog devoorkeurstemmenbepalend zijn.
Ook zal het niet meer mogelijk zijn omvolmachtente ronselen van mensen die niet in staat zijn om te komen stemmen, bijvoorbeeld in woonzorgcentra. Een volmacht geven op basis van een attest - zoals een doktersbriefje - blijft mogelijk, maar de regeringschrapt de verklaring op eer.
Tot slot gebeurtde installatie van de nieuwe gemeenteraad vanaf 2024 in decemberin plaats van in januari en voert de Vlaamse regering de constructieve motie van wantrouwen in op lokaal niveau. Dat laatste moet situaties van onbestuurbaarheid helpen oplossen, al zal ze niet ingediend kunnen worden in het eerste en het laatste jaar van de legislatuur.
De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.
Burgerparticipatie ????????????????? Wijkraden zijn welkom om te adviseren ??????
Een intergemeentelijk zwembad ?
Men deed nooit de moeite om daar serieus over te vergaderen. Het is ook gemakkelijk om te zeggen dat het de schuld is van een buurgemeente omdat deze daar niet wil aan meewerken of mee betalen!
Daarom moet er vanaf 2025 gewoon een andere subsidieregeling komen vanuit de provincie en het Vlaams gewest!
Ik zie al sedert 2019 heel wat overdreven verkwistende uitgaven bij wegenwerken en investeringen. Dat geld hadden we gerust kunnen besteden aan een nieuw zwembad. Uiteraard moeten we de exploitatiekosten dan wel minimaal en liefst op nul houden. . Een gezond financieel beleid begint met een efficiënt beleid en het vermijden van "onverantwoorde" kosten. Door advies te durven vragen aan heel wat mensen met expertise kun je heel wat kosten vermijden. Veel politici worden immers gebombardeerd in functies en bevoegdheden waar zij niks van kennen.
Ik pleit voor een zwembadcongres na de verkiezingen maar het eerste congres dat na de verkiezingen moet georganiseerd worden is een congres met al het gemeentepersoneel. Ook van Oudenburg en Ichtegem. Het samenwerken op diverse domeinen kan heel wat uitgaven besparen en vooral goeie ideeën opleveren vanuit de basis!
Hier ontbreken details om de cijfers goed te kunnen interpreteren. De meeste cijfers kunnen we ook niet verifiëren.
Dit gebouw werd afgebroken en daar zijn verschillende meningen over. Maar als ik zie hoeveel gemeenschapsgeld men wil uitgeven aan allerlei uitvindingen om zoveel mogelijk bomen in dit park te elimineren, dan kan ik dat ook niet goed vinden.
Het geld dat men van Dokter Egide kreeg via zijn intussen overleden zus was voldoende om een team in Gistel actieve tuinondernemers te vergoeden om het park creatief aan te pakken. Men had met deze tuinaannemers kunnen afspreken om van dit park een erezaak te maken. Dat zou een verantwoorde aanpak zijn geweest! Het zou ook de teamspirit bevorderen onder alle tuinaannemers die in Gistel actief zijn.
Het is de taak van elke partij die aan de macht komt om als een goede huisvader belastingen, personeelskosten en werkingssubsidies goed te beheren. Daarom is permanent toezicht van het verantwoordelijk gemeentepersoneel zeer belangrijk!
Ik lees dat de schuld historisch laag is door gebrek aan investeringen. Is het dan beter dat de schuld historisch te hoog is door te veel investeringen? Ik vraag me af hoeveel die schuld zal zijn op het einde van deze legislatuur. De investeringen rond het sport-en cultuurcomplex waren geraamd op 3,2 miljoen euro. Men vreest nu (dd maart 2023) al dat de kosten zullen oplopen tot meer dan 10 miljoen euro!
Aangenaam wonen betekent voor mij ook dat er en groenbeleving is. Er gaan de laatste jaren echter heel veel grote tuinen met grote bomen verloren door vastgoedontwikkelaars die ook geen rekening houden met de wijziging van de waterhuishouding. daardoor wordt het overstromingsgevaar voor aanpalende wijken en straten steeds groter en groter! Zeker in het minibekken van het Callaertswallegeleed. Dus rond heel Gistel!
Het valt hier op dat men cijfers gebruikt uit de tevredenheidsenquête. Men toont hier geen absolute cijfers maat procentuele cijfers. Als je 8 mensen hebt op 10 deelnemers die een vraag invullen is dat 80 %. De ervaring leert dat politieke partijen meestal procenten gebruiken om dit beter te laten overkomen!
Op deze bladzijde is er kritiek op slechte communicatie bij openbare werken. Maar in deze legislatuur is de communicatie nog nooit zo slecht geweest. In mijn wijk, de Tulpenlaan, zaten we op een bepaald moment volledig klem omdat de aannemer een dag vroeger gestart was dan aangegeven door het gemeentebestuur.
Maar ook de werken in de Snaaskerkestraat waren een hel voor de bewoners en een plaatselijk tuinbedrijf.
De communicatie voor de kleine Warande was zeer beperkt en enkel voor de plaatselijke bewoners. Gevolg, veel bezwaren ! Men had tenminste alle bewoners van de aanpalende wijken en straten moeten uitnodigen. Ook geen enkele adviesraad werd uitgenodigd. Dus ook niet de wijkraad-Oost.
Hier kunt U lezen: OPENBARE WERKEN worden goed opgevolgd door tijdige info aan de bewoners, controle op de uitvoering en coördinatie van de werken door nutsmaatschappijen!
Mijn ervaring: Politieke partijen zouden hierover best geen kritiek meer geven aan elkaar!
Even een bedenking over het auto-en fietsverkeer langs onze landelijke wegen. Vooral de Groenestraat, de Mosselstraat, de Moerestraat en de Reyvaertweg zijn landelijke wegen met heel veel noord-zuid sluipverkeer. De uitwijkstroken die men daar maakte zijn handig voor auto's maar er zijn er te weinig voor fietsers. Graag ook extra uitwijkstroken voor fietsers die zichonveiligvoelen omdat de meeste auto's hun snelheid niet aanpassen wanneer ze een fietser passeren!
Verder is het duidelijk dat zeer weinig Gistelse raadsleden regelmatig de fiets gebruiken. Kathleen Bruneel is volgens mij de enige! Dat is ook de reden dat er weinig "echte" aandacht is voor fietsers en wandelaars of voetgangers.
Men wil onze natuurparken beschermen zonder echt te weten waarover het gaat. Het dokter Egide park = Saphoras is heel wat van zijn biodiversiteit aan het verliezen, de hoek Acacialaan / Zomerloosstraat is 3/4 van zijn biodiversiteit verloren, de Serruysdreef is een openbaar stort en de kasteelparken zijn bouwwerven met een onzekere toekomst. Het natuurontwikkelingsplan is achterhaald en bestaat zelfs niet meer. Van de Bourgognepolder en Snipgate heeft men blijkbaar nog nooit gehoord.
Ik ben een groot voorstander om nietvoorde verkiezingen de kiezer te bevragen maar welnade verkiezingen. In dit geval 3 uitgebreide adviesraden met de landbouwsector, de zelfstandigen en de bedrijven.
Die tevredenheidsenquête van de VLD klinkt mooi maar is voor mij sedert het éénzijdig slopen van het zwembad totaal ongeloofwaardig.
De teksten die hierboven staan bevestigen dat dit hele programma uitgewerkt werd door een studiebureau die zeer oppervlakkig onderzoek deed.
Ik vraag me af wie de zelfstandigen viseert. Iedereen weet toch dat een stad leeft als er voldoende zelfstandigen, markten, horecazaken, banken, zorgkundigen,.... zijn. Al deze mensen moeten we koesteren. Inzake bedrijventerreinen moeten we beseffen dat er in het verleden veel verkeerd is gelopen. Zeker met het bedrijventerrein in de Konijnenboslaan en de Rochesterlaan. Het vroegere intercommunales WIH - WITAB en de WIER werden vervangen door de WVI. Oorspronkelijk waren enkel KMO bedrijven toegelaten. Om de verkoop van gronden te versnellen werd ook toegelaten dat er huizen bij het bedrijf mochten gebouwd worden. Jammer genoeg kwamen er zich ook bedrijven vestigen die zeer vervuilend waren. In plaats van deze "kanker"bedrijven te heroriënteren beslisten de toenmalige politici om die bedrijven te regulariseren en het bedrijventerrein van categorie niet vervuilend naar vervuilend te promoveren. We zullen dus na de verkiezingen dus zeker een congres moeten organiseren met alle bedrijfsleiders en alle omwonenden om vooral kankers en infecties van de luchtwegen te vermijden.
Ik zie al sedert de jaren 1960 een continue intensivering van de landbouw met heel wat éénzijdige ruilverkavelingen en nadruk op een snelle afvoer van het regenwater naar de zee. Nu, anno 2023 is er een limiet bereikt en zelfs al lang overschreden. Niet alleen inzake stikstof, gebruik van mest en gebruik van pesticiden e.a. maar ook inzake beheer van water. De boeren hebben de laatste jaren water tekort in de lente en de zomer maar in de winter wordt het regenwater niet gebufferd of opgeslagen maar nog steeds massaal geloosd in zee via de sluizen van Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge en Blankenberge.
Er was in maart 2023 heel wat boerenprotest tegen een stikstofakkoord. Daar moeten we rekening mee houden! Vooral het toekomstperspectief voor jonge landbouwers moeten we in het oog houden.
Ik pleit dan ook vanaf oktober 2024 voor een nieuwe schepen van landbouw die uit de landbouwsector komt en tijdens een "SEREEN" congres na de verkiezingen met als thema "duurzame landbouw in Gistel" tot een haalbare oplossing komt. Het zou goed zijn om ook de landbouwers van alle buurgemeenten uit te nodigen. Zeker inzake waterbeheer is dit zeker nodig.
Hier lees je duidelijk dat de VLD in 2018 geen goeie bedoelingen had met het zwembad.
De cijfers zijn ook zeer sterk gemanipuleerd! Er kon immers een hele tijd niet gezwommen wegens renovatie werken.
(voor meer dan 500.000 euro!)
Stel U voor dat we ook zo denken voor het voetbal en andere verenigingen, dan moet je deze ook opdoeken of slopen.
Ook de gemeenteschool van Snaaskerke heeft meer leerlingen van buiten Snaaskerke dan van binnen Snaaskerke zelf! Moeten we dan ook die school slopen. Overhevelen naar het GO of Vrij onderwijs zou een oplossing kunnen zijn!
Ook hier lees je duidelijk dat de VLD in 2018 geen goeie bedoelingen had met het zwembad.
Hier opnieuw duidelijk een bedenkelijk standpunt inzake het zwembad.
Ook nog veel niet ingevulde beloften als rookgordijn voor de werkelijkheid !
Amaai, welke toegevingen (lees koehandel) heeft men hier moeten doen tijdens de coalitiegesprekken in oktober 2018 ?
Hier ( pagina boven en onder) is een jaarlijks congres (januari/februari) van de Jeugdraad, Seniorenraad, lokaal overleg kinderopvang en welzijnsraad wenselijk!
Dat is beter dan ongeloofwaardige tevredenheidsenquêtes te lanceren
en te verwijzen naar de gemeentemonitor met verouderde cijfers!
Nieuwe alinea
Webmaster Pierre Tavernier (° 19/03/1957) Irislaan 1 8470 Gistel West-Vlaanderen België Europa / email: pierre.tavernier2@telenet.be / Auteur www.fietskaart.be