Voetbal zou een basissport moeten zijn of kunnen zijn maar de huidige reglementering op competitieniveau verhindert dit.
Het alternatief is voetbal op schoolniveau met een aangepaste reglementering.
Toen ik ruim 25 jaar geleden na een aantal omzwervingen toekwam op een nieuwe TSO-BSO school in Oostende vroeg de toenmalige directeur mij om geen voetbal te geven omwille van de vele vechtpartijen en blessures in de les L.O.
Ik vroeg toen zowel aan de directeur als de adjunct-directeur om opnieuw balsporten = contactsporten te mogen geven gebaseerd op een streepjescode. Deze code werd door beiden goedgekeurd en achteraf positief geëvalueerd.
Deze streepjescode bestond uit duidelijke afspraken voor de leerlingen inzake sportkledij, gedrag, beleefdheid en blessurepreventie. Iemand met 3 streepjes kreeg automatisch strafstudie. Bij de aanvang van iedere trimester begon iedere leerling opnieuw van nul streepjes en kreeg dus nieuwe kansen. In deze streepjescode stond ook de no touch regel waarbij er bij balsporten –contactsporten geen of nauwelijks contact mocht zijn. Bij voetbal mocht er geen tackling of sliding worden uitgevoerd. Schoudercontact en zinloos hard schoppen op doel was verboden. Bij overtredingen gaf ik geen gele of rode kaarten maar werd de leerling 2 tot 5 minuten op de bank gezet. En ik wacht altijd tot de leerling zelf zegt dat de 2 tot 5 minuten overschreden zijn om hem opnieuw toe te laten tot het spel. Dit heeft als voordeel dat de leerling tegen dan al gekalmeerd is. Het is ook een positief signaal dat de leerling bereid is om blessurevrij te voetballen.
De ervaring leert dat je 3 tot 4 lessen nodig hebt om leerlingen die in een voetbalclub spelen op schoolniveau te leren spelen. Dit is ten gunste van de leerlingen die niet in een voetbalclub spelen en ten gunste van andere contactsporten zoals handbal, basketbal en hockey.
Door deze no-touch maatregel zie ik mooier technisch voetbal dan op televisie, kan ik beter differentiëren, intensiever werken en heb ik in de les L.O. veel minder blessures. Vechtpartijen zijn nihil of zeer zeldzaam geworden.
Jammergenoeg moet ik ervaren dat jonge en nieuwe L.O-leerkrachten die op clubniveau voetballen en voetbal als een oorlogsspel ervaren dit “mietjesvoetbal” vinden. Maar vanaf het moment dat zij een zware blessure meemaken en ouders klacht indienen bij de Directie gaan ze toch richting schoolniveau.
Ik dien daaruit te besluiten dat er voor dit idee tijdens hun L.O.-opleiding geen aandacht is.
Wie mijn redenering volgt zou nu ook moeten inzien dat voetbal op schoolniveau of no-touch niveau een basissport is omwille van de volgende redenen:
1°) Voor voetbal heb je weinig of geen accommodatie nodig. Je kunt het overal. In het park, in de tuin , op de speelplaats enz.. kun je voetballen. Tegenwoordig zijn er ook zachte ballen uit mousse of kunststof die toelaten dat jongeren voetballen op de oprit met de garagepoort als doel.
Voor andere sporten zoals bijvoorbeeld basketbal heb je al een speciaal bord en een harde ondergrond nodig.
2°) Een voetballer leert op training duurlopen en sprinten .
3°) Een voetballer leert vrijlopen en dat heeft ook een positieve transfert = een voordeel bij andere balsporten zoals basket, handbal en hockey.
4°) Een voetballer krijgt niet alleen een fijne motoriek met zijn voeten maar hij verbetert als occasionele doelman tijdens spel en training ook het werpen en vangen.
5°) Een voetballer leert ook snel andere sporten omwille van zijn veelzijdigheid en balgevoel.
Zo heeft een voetballer een goede timing om de bal op het juiste moment te stoppen of te shotten. Hij moet daarbij de bots en de snelheid van de bal inschatten. Dit balgevoel heb je ook nodig bij tennis. De ervaring leert dan ook dat voetballers sneller leren tennissen dan niet-voetballers. Bij alle balsporten hebben zij een voorsprong door hun balgevoel met handen en voeten.
Maar wat nu met de problemen op competitieniveau ?
- Scheidsrechters worden meer en meer uitgescholden, afgeranseld en zelfs doodgeschopt.
- Op TV was er een reclamespot waar scheidsrechters door een zak van een nepmilitair werden uitgescholden. Precies of dat dit normaal is.
- Meer en meer voetbalclubs vinden geen scheidsrechters meer.
- Het vele geld in de voetbalwereld zorgt ervoor dat verkeerde scheidsrechterlijke beslissingen zeer veel geld kosten en agressie bij spelers, trainers en supporters opwekken. De oude conservatieven die zetelen in de bestuursorganen van de voetbalbonden willen dit oplossen met nog meer scheidsrechters in plaats van (zoals bv in ijshockey) televisiebeelden te gebruiken. Hoe kun je nu de multimedia zo negeren. Zorg voor een reglement waarbij een time-out kan ingelast worden zoals bij basketbal en de scheidsrechter beroep kan doen op een tweede scheidsrechter die de beelden analyseert.
- Veel gevallen van buitenspel zijn zeer moeilijk in te schatten en worden verkeerd beoordeeld. Voor de scheidsrechters is het vaak een gok met het om zeep fluiten van de match als gevolg. De meeste wedstrijden worden ook zonder grensrechters gespeeld waardoor er nog meer buitenspelflaters gebeuren.
Aanpassing van het reglement kan heel wat problemen vermijden.
-Verander de complexe en moeilijk te beoordelen
buitenspelregel
door de volgende eenvoudige regel . Trek de 16 meterlijn door tot aan de zijlijnen en spreek af dat geen aanvallers in deze 16 meter zone mogen komen zolang de bal nog op de andere speelhelft is. Dit zal het spel tactische ook veranderen en er zal meer ruimte komen. Er zou normaal ook meer gescoord worden en daarvoor komen de mensen toch.
Dus: minder stress voor de scheidsrechters, minder scheidsrechters nodig, minder agressiviteit van spelers en supporters en dus minder politie = belastingsgeld nodig .
-Verander
het rode en gele kaarten-systeem in een directe aanvaardbare sanctie die minder agressie uitlokt. Een rode kaart in het begin van de match verpest meestal de hele match en zorgt voor heel wat te vermijden agressie. De voetbalwereld zou even naar de arbitrage van andere contactsporten zoals handbal en basket moeten kijken. Spelers met teveel fouten worden opzijgezet maar mogen vervangen worden.
Bij een gele kaart zou een speler 5 minuten opzij moeten zonder vervanging.
Bij een rode kaart zou een speler er uit moeten maar na 10 minuten mag hij vervangen worden.
GEVOLG: Een verkeerde beslissing van de scheidsrechter beïnvloed minder het spel en lokt minder agressie uit.
Sportverzekeringswereld speelt een cruciale rol
Beide aanpassingen zouden ook moeten bijdragen tot minder blessures en daar heeft de sportverzekeringswereld baat bij.
De sportverzekeringswereld moet zich meer en meer moeien met de sportreglementering en de verzekeringspremies sterk verhogen bij niet aanpassing van de reglementering. Mensen passen zich jammergenoeg enkel aan als je in hun portefeuille zit. Dit is hoogdringend want nu selecteren voetbalclubs jongeren op basis van agressiviteit en er- in- durven -vliegen. Ze zoeken dus enkel nog ADHD-ers. En dit is niet slecht bedoeld. Alle leerlingen met ADHD in mijn LO.-les zijn immers ook roekeloos en vaak onbezonnen. Ze zijn vaak een gevaar voor mij, zichzelf en de medeleerlingen. In de L.O-les vraagt een dergelijke jongere zeer veel energie en paraatheid.
BESLUIT:
Als mijn voorstellen gehoor krijgen dan kan ik op school opnieuw reclame maken voor het voetbal. Ik ben overtuigd dat het ledenaantal zal stijgen, jongeren langer zullen voetballen en ook meer meisjes de weg naar het voetbal zullen vinden. Dit komt allemaal ten goede aan een betere balvaardigheid en conditie van onze jeugd.
Veel ouders zullen minder angstig zijn als hun zoon ten aanval trekt en veel werkgevers zullen blij zijn dat hun voetballende werknemer blessurevrij komt opdagen na een voetbalweekend.
Als mijn voorstellen geen gehoor krijgen dan zou een nieuwe voetbalbond moeten opgericht worden die meer aandacht heeft voor minder agressie op het voetbalveld. Ofwel is dit een totaal onafhankelijke voetbalbond die los staat van de huidige gevestigde voetbalbond ofwel is dit een voetbalbond die experimenteel mede opgericht wordt door de huidige gevestigde voetbalbond.